Главният прокурор Иван Гешев номинира заместника си Борислав Сарафов за втори мандат начело на Националната следствена служба. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще изчака евентуална номинация от страна на самите следователи. Той обясни, че министерството също може да издигне свой кандидат, но засега отстъпва тази роля на професионалната общност.

Служебният кабинет сезира КС за правомощията на главния прокурор

В следващите два дни - по време на своя мисия у нас, Венецианската комисия ще проведе срещи с Министерството на правосъдието, ръководството на Прокуратурата, членове на Висшия съдебен съвет и политически партии. На тях ще бъдат обсъждани два законопроекта – за механизма за наказателно преследване на главния прокурор и за възможността за обжалване отказите за образуване на досъдебни производства.

Зарков предложи нов начин за избор на членовете на антикорупционна комисия

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов ръководи Националната следствена служба от 18-ти декември 2017г. Номинацията му за втори пореден 5-годишен мандат начело на следствието идва от обвинител номер едно Иван Гешев и Светлана Бошнакова и Йордан Стоев от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Гешев: Ситуацията с престъпността е сериозна по места

Министърът на правосъдието припомни, че преди време съдиите излъчиха свой кандидат за председател на Върховния касационен съд. Зарков уточни, че ръководеното от него министерство не може да се ангажира с конкретната номинация на следователите, но може да я обсъди и да я внесе, ако е необходимо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм