Германският комисар по въпросте за ЛГБТИ+ Свен Леман иска подобрения в законодателството и хората да могат по-лесно да променят половата си принадлежност, предаде ДПА.

Според проектозакона, публикуван миналия месец, всеки в Германия ще има възможност да определя пола си и да го промени с помощта на лесна процедура.

“Съдът не е действал добросъвестно“. ВАС окончателно остави бебе Сара без документи

Министерството по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта, както и министерството на правосъдието казаха, че законът взима предвид небинарните, трансджендър и интерджендър хората.

Леман определи плана като "голяма стъпка напред" за основните човешки права в интервю за германското списание "Шпигел", но въпреки това откри и недостатъци в някои аспекти.

Той бе особено критичен към условието, според което промяната ще стане валидна едва след тримесечен период на изчакване.

"Смятам, че това е прекалено дълго. Когато двама души се оженят, бракът им не става валиден три месеца по-късно", каза представителят на "Съюз 90/Зелените" пред "Шпигел".

Той също така заяви, че законопроектът в сегашния си вид дава, например, възможност на управителите на сауни и фитнес зали да дискриминират транссексуалните лица.

Столичната община отказва да даде гражданство на бебето с две майки

"Ако хората се държат обидно в плувен басейн или сауна, те могат да бъдат изгонени", но хората не трябва да бъдат отблъсквани само защото са транссексуални.

Законът трябва да бъде "по-ясен", така че да няма "правна несигурност" по отношение на правилата, които тези предприятия могат да въведат", каза Леман.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм