ГЕРБ няма кандидати за кмет на Пазарджик, нито за управници на малките населени места в общината. Изненадващо партията на Борисов направи регистрация единствено с листа за общински съветници, която е с 41 имена. До момента от пресофиса на организацията не са съобщили мотивите за това решение, а до последно неофициално се говореше, че бившият заместник-областен управител на Пазарджик Йордан Кожухаров ще бъде кандидатът ѝ за кмет на общината.

Дванайсет са общо претендентите за поста на общински кмет в Пазарджик. Сред тях е досегашният кмет Тодор Попов, който се бори за пети мандат. Среду него застават няколко силни опоненти, участвали в политиката и изградили авторитет в местната общност. В надпреварата се впускат адвокат Петър Куленски от ПП-ДБ, предприемачът Благо Солов и адвокат Чавдар Чавдаров - доскорошни общински съветници, бившият областен управител Трендафил Величков, хирургът д-р Цоко Цоков, предприемачът Ангел Василев, адвокат Тинко Василев, бизнесмените Иван Папазов и Борислав Даскалов, както и две жени, които са били народни представителки - Десислава Тодорова и Десислава Георгиева.

В някои от малките населени места в региона пък има регистриран само по един кандидат, което прави резултатите от вота предрешени. Така е в най-младата община Сърница, където за кмет на града участва само досегашният градоначалник Неби Бозов, а в двете села Медени поляни и Побит камък - също досегашните управници Исмаил Чалъшкан и Антон Мехов. И тримата са издигнати от ДПС.

Без конкуренция са още кметовете на град Ветрен и село Семчиново в община Септември - Радослав Лютаков и Пламен Темелков.