Георги Първанов се обяви за нова лява коалиция, в която да влезе и БСП. На кръглата маса „Лява България“, организирана в НДК от Костадин Паскалев от Националния съвет на БСП, Първанов коментира и предложението на Корнелия Нинова напусналите столетницата да подадат молба и да се върнат в партията. Той припомни, че е бил изключен от нея през 2014 г. и не може да си тръгне от АБВ, защото зад него стоят много хора.

Първанов предложи силна нова лява коалиция

Към идеята на Първанов за нова голяма коалиция се присъедини и Мая Манолова. Тя използва случая да отправи и остри критики към сегашното ръководство на БСП.

На форума „Лява България“, който се проведе в НДК, дойдоха знакови социалисти, които вече не са част от БСП, като Георги Първанов, Румен Петков, Татяна Дончева, Мая Манолова, Георги Кадиев. Сред присъстващите бяха и Ангел Найденов, Емилия Масларова, Георги Пирински, Петър Мутафчиев, както и бивши депутати като Валери Жаблянов, Дора Янкова, Георги Божинов, Кирил Добрев, Явор Куюмджиев и Жельо Бойчев.

Корнелия Нинова кани отцепниците да се завърнат в БСП

Георги Първанов коментира предложението на Корнелия Нинова бившите членове на БСП да се върнат отново в партията, като припомни, че през 2014 г. е бил изключен с решение на Националния съвет.

Затова Първанов призова да се направи силна лява коалиция.

Пред журналисти Първанов коментира, че би било добре и БСП да участва в новата широка лява коалиция.

Лидерът на Младежкото БСП по Дарик: Не вярвам изборите да се манипулирани заради машините

Валери Жаблянов също призова за общ ляв блок.

Според Татяна Дончева докато БСП е със сегашното си ръководство, с партията трудно могат да бъдат водени преговори. Според Георги Кадиев обаче ляво обединение без столетницата ще бъде слабо, но дори и без нея, то трябва да бъде направено.

Според Манолова левицата следва да се консолидира в ляв блок.

На въпроса дали потвърждава, че няма да се върне в БСП, Мая Манолова отговори: "Днес тук очаквам да сложим началото на нов ляв субект, единен субект, ляв блок, който да издигне общи кандидати на предстоящите местни избори и на вече неизбежните парламентарни избори."

БСП: ПП държи кодовете за вота, Петков: Ще Ви съдя за клевета

В крайна сметка участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че между партиите трябва да има равнопоставеност и партньорство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм