С вой на сирени и тържествено поклонение пред паметника в парк „Бойна слава“ на 2 юни жителите на град Генерал Тошево почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На 2 юни се навършват 147 години от трагичната, но и героична гибел на революционера, дал живота си за отечеството.

Традиционното поклонение беше уважено от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговите заместници, много деца от детските градини и училищата в града и признателни граждани. Присъстващите поднесоха цветя и венци пред паметника в парк „Бойна слава“ и сведоха глава в знак на признателност към паметта на героите.   

2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Датата е кончината на българския поет и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес - в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.