Шестата въздушна обиколка на България премина и през Летище Русе. Събитията в цялата страна преминават под мотото „Да запазим летищата на България“ и се организират от Фондацията „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България и Асоциацията на свръхлеката авиация в България. 

Началото беше дадено в 10 ч. от кмета на Русе Пенчо Милков, който прикани присъстващите да разгледат сградата и базата на летището, за да видят какво е направено до момента. В края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД.

Дружеството е със собственици Антони Търницов - експерт в сферата на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния анализ на Летище Русе от 2017 г., и Христо Крушарски, чийто бизнес е свързан със системи за извалявания и борба с градушките чрез самолетен способ. С проекта си инвеститорът се ангажира да извърши редица подобрения на Летище Русе за постепенното му развитие като гражданско. 

Общата му площ е 1765 декара, от които около 500 са били дървета, които вече са изсечени и разчистени, съобщи управителят на летището Георги Налбантов. Напълно изградена е 9-километрова периметрова ограда, монтирано е лед осветление на слънчеви батерии, монтирани са два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво. 

В сградата са ремонтирани покрива и санитарните възли. На откриването присъства Тодор Иванджиков- един от най-добрите авиационни експерти в България и председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия. Той заяви, че се надява скоро базата да се превърне в едно напълно работещо ретище. Бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ също беше сред гостите на събитието. Той сподели, че преди 30 години, като курсант, е изкарал стажа си именно на Летище Щръклево и че се радва да види как то възкръсва.

Присъстващите на летището зрители видяха различни летателни апарати и атрактивно авиошоу с опитни пилоти, включващо  демонстративни полети с  военни самолети и въздушна акробатика.