Идеята да участваме в коалиционно управление с ГЕРБ и ДПС е абсурдна, заяви в студиото на Дарик  лидерът на ДСБ и  съпредседател на „Демократична България” ген. Атанас Атанасов.

„Създадохме „Демократична България” с цел да демонтираме корумпираната държава на Борисов и сега той да търси корупционна амнистия чрез нас – това няма да стане. Смятаме, че трябва да има устойчиво правителство, но няма да го направим с тези, които трябва да бъдат разследвани за корупционни престъпления. Ако евентуално получим покана за разговори с тях след изборите, не бих казал, че ще откажем да отидем на среща, но ще сложим на масата нашите разбирания за коалиционно управление. Не вярвам обаче ГЕРБ да се съгласят Борисов да бъде разследван за „Турски поток”. Това е опит той да се изпере. Това е кукичка без стръв и трябва да сме много наивни, за да се хванем на нея. ГЕРБ се опитват по този начин да се държат държавнически, но Борисов няма желание да съставя правителство в тези времена.

Според ген. Атанасов „Демократична България” и „Продължаваме промяната” могат да получат достатъчно депутатски мандати за съставяне на правителство. Той посочи „Възраждане” като недопустим партньор, а на БСП ще бъдат поставени условия.  

„Демократична България” е сигурен участник в следващия парламент, въпросът е каква подкрепа ще получим. Надяваме се да имаме повече депутати и да бъдем сериозен фактор в следващия парламент. В някакъв смисъл сме скачени съдове с „Продължаваме промяната”, тъй като двете формации получават подкрепа от хора, които са недоволни от начина, по който беше упражнявана властта от ГЕРБ. Съюз с „Продължаваме промяната” би могъл да състави мнозинство. Ако не ни стигнат гласове, ще преценим с кого можем да преговаряме. За нас е неприемлива позицията на БСП за войната в Украйна. Те трябва да преосмислят позициите си, ако потърсим подкрепа от тях. Ние сме против преговори с Русия и техни фирми за доставка на енергоносители. „Възраждане” е руско прокси. Огромните пари, които изхарчиха в тази кампания, трябва да дават сигнал на хората, че те защитават чужди интереси. Над 70 % от българските граждани настояват политическите сили да намерят основа за създаване на правителство и трябва да се съобразим с тези очаквания, но не можем да се откажем от базовите ни приоритети като борбата с корупцията”.

Лидерът на ДСБ посочи грешките на правителството на Кирил Петков. Той обаче даде висока оценка на министрите на „Демократична България”.  

„Много хора не харесват управлението на кабинета „Петков” и имат основания. В правителството имаше неувереност, базирана на липса на компетентност. Младите и образовани хора, които са живели на Запад, не познават българската действителност и допуснаха грешки. Не бяха предприети сериозни кадрови промени на възлови места и на тях бяха оставени хората на ГЕРБ, които саботираха управлението на страната. Управлението не беше безгрешно и трябва да се поучим от грешките. Нашите министри на правосъдието и на електронното управление бяха изключително ефективни. Не разбрах какво работи министерството на иновациите."

"Парламентарните избори са прелюдия към местния вот следващата година", добави Атанасов и съобщи, че от „Демократична България” вече имат списък с евентуални кандидати за кмет на Варна.   

„ГЕРБ трябва да бъдат извадени от управлението на Варна, защото нищо полезно не се случи през последните години. Трябва да консолидираме политическите сили, които искат промяна във Варна. Трябва да се работи сериозно за привличане на инвестиции, тъй като няма сериозна промишленост в града, трябва да се развива пристанището и пътната инфраструктура. Ще търсим и подкрепа на бизнеса, който се задушава и иска развитие”, завърши ген. Атанас Атанасов - водач на листата на обединението във Варна. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Избори 2022