Варна ще е домакин на най-мащабното международно геймър състезание у нас. Организатори на Black Sea Game Summit са Община Варна и Клъстер КреаТех България, стана ясно при представяне на събитието. То предстои в следващите месеци, но датата все още не е уточнена.

Форматът предвижда конферентна част и демонстрация по електронни спортове. През първия ден по време на конференцията ще бъдат представени ролята и перспективите на гейминга и свързаните с него сектори от визуалните изкуства –  анимацията, потапящите технологии и други, както и електронни спортове, които могат да окажат влияние върху развитието на икономиката на България.

Вторият ден на Black Sea Game Summit ще бъде посветен на изцяло на електронните спортове. Основна цел на организаторите е събитието да събере бизнес лидери, иноватори, предприемачи, творци и професионалисти, като им се предостави подиум за дискусии и се стимулира изграждането на мрежи и партньорства.

„Варна е градът, който напълно заслужава да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023, защото тук се развива една от най-активните общности в гейминг индустрията. Радвам се, че с наша подкрепа градът ще бъде домакини на събитие, което ще събере млади и иновативни хора от цял свят! Вярвам, че полагаме началото на една прекрасна традиция, която ще надграждаме заедно и която ще утвърждава Варна като Град на знанието - притегателен център за наука, образование и иновации”, заяви кметът Иван Портних.

„Амбицията ни е събитието да бъде ежегодно, а целта ни - да привлечем все повече вниманието на младите хора и професионалисти в тази област към морската ни столица, както и към страната ни, в посока утвърждаването й на важен регионален център на креативните индустрии в Европа”, отбеляза Геновева Христова от Клъстер КреаТех България.

Отвъд изключително интересната си програма, Black Sea Game Summit 2023 си поставя амбициозната цел гейминг индустрията да привлече не само по-голям обществен интерес, но и подкрепа от институциите. По данни на организаторите, креативните и творчески индустрии  генерират приходи от над 10 млрд. лева (по данни за 2021 г.),  като създава 6.40% от добавената стойност в икономиката на България, което им отрежда 8-мо място по икономически принос в страната.

* Проект "Лятото е Варна 2023"