По време на среща с представители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зукан Хелез е поискал създаването на база на НАТО в страната, като е заявил, че на Русия "не трябва да се позволява да проникне в сърцето на Европа през Западните Балкани“, съобщи Танюг, цитиран от БТА.

Хелез предложил подобряване на сътрудничеството между Босна и Херцеговина и НАТО, което би довело до укрепване на отбранителната система на Босна и Херцеговина и оборудване на въоръжените сили с противотанкови и противовъздушни системи с малък и среден обсег, за да се предотврати нежеланото влияние на Русия и подобни деструктивни сили в районите на Западните Балкани, съобщиха от Министерството на отбраната на Босна и Херцеговина.  

Хелез твърди, че създаването на база на НАТО в Босна и Херцеговина "ще спре разпространението на разрушителни влияния и ще осигури допълнителни гаранции за стабилността, сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната".  

Посочва се, че той е информирал върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, че "политическата ситуация и ситуацията със сигурността са се влошили" в Босна и Херцеговина, че тези обстоятелства помагат на Русия да дестабилизира региона, а НАТО не трябва да остава безразлична към подобни дейности на Руската федерация. 

Добавя се още, че Каволи е предложил на Босна и Херцеговина да бъде изпратена покана за пълноправно членство в НАТО и че тя като член на НАТО ще направи този съюз по-силен.