Излъченият от ГЕРБ за потенциален пример при бъдещо редовно правителство проф. Николай Габровски ще предложи за външен министър Драгомир Заков. Самият Заков бе министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Новината, която не е официално потвърдена, съобщи в неделя bTV, като се позова на свои източници.

Заков пое поста министър на отбраната, след освобожданането на Стефан Янев, който наричаше специална военна операция войната на Русия в Украйна.

Божанков: Оставам в НС като независим депутат

Драгомир Заков е бил представител на България в НАТО. От 2017 г. до 2019 г. изпълнява длъжността директор на дирекция "Политика за сигурност" в Министерството на външните работи. Бил е и началник в отдел "Контрол на оръжията" към ООН.

Очаква се проф. Габровски да предложи готов състав на правителство на президента Румен Радев в понеделник. 

Драгомир Заков: Необходима е политическа стабилност, за да е стабилна и системата за национална сигурност

Делян Добрев: Ако "Промяната" не подкрепи Заков, има нужда от психиатър

По-късно пред bTV депутатът от ГЕРБ Делян Добрев нито потвърди, нито отрече, че Заков е сред потенциалните министри в кабинет "Габровски".

"Междудругото вчера излезе едно име, аз не мога да потвърдя и отрека, че това е министър в кабинета. Името на г-н Заков, който помните, че беше военен министър в кабинета на "Промяната". И ако това е вярно на мен ще ми е много любопитно и интересно да видя как ще гласуват "Промяната" в сряда, защото ако те не го подкрепят ми се струва, че имат нужда от психиатър. Не може, март месец да предлагаш един министър и да го избираш, а 9 месеца по-късно за този същия човек да гласуваш против. Според мен психиатрите имат повече от една диагноза за тази рабона - раззвоение на личността, масова психоза. Аз не съм специалист", каза Добрев.

Борисов: Сформира се коалиция „Лукойл”

Добрев изключи за бъдещ енергиен министър в кабинета на "Габровски" да бъде номиниран енергийният министър от кабинета Петков - Александър Петков.

Списъкът с кандидат-министрите е финализиран

"През почивните дни проф. Габровски финализира списъка с кандидатите за министри, които трябва да обявим утре. Самото гласуване вероятно ще бъде в сряда“, каза още Делян Добрев.

Той уточни също така, че проф. Габровски сам се опитва да си осигури подкрепа, но го прави чрез публични срещи в Народното събрания. По думите му това било разликата от предишните управляващи, които са се опитвали да си пазаруват депутати.

Слави Трифонов: Кирил Петков е „особен вид шарлатанин“

"Ние не канибалстваме в другите парламентарни групи – така, както се случваше преди", заяви още той.

Според него партията "Има такъв народ“ буквално се е разцепила "след срещи по някакви апартаменти, купуваха се депутати, обещаваха се места в листите и така нататък", допълни той.

Габровски и третият мандат

"Надявам се състава на този кабинет да остане почти непроменен за третия мандат, защото единственият възможен вариант, да имаме правителство на този етап, е в него да влизат само експерти, а не политически обвързани лица“, коментира още Добрев.

Борисов: Ако се стигне до трети мандат, ще настояваме да се избере проф. Габровски

Според него, ако третият мандат бъде връчен на БСП, със сигурност ГЕБР няма да го подкрепи. Ако отиде при "Демократична България", всичко щяло да зависи от тяхната позиция и желание за подкрепа на експертен кабинет.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че ще настоява и третия мандат за формиране на правителство, да е с премиер и министри, излъчени от Габровски.

„Ако има трети мандат за формиране на кабинет, ще настояваме за правителството на проф. Николай Габровски“, каза Борисов.

В понеделник ще разберем състава на проектокабинета на проф. Габровски

ГЕРБ номинира Габровски за кандидат премиер с първия мандат, който получи като най-голяма партия в парламента.

"Работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща. Кабинетът, който проф. Николай Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС", аргументира се тогава Борисов.

Утре в 10:30 сутринта държавният глава ще приеме на "Дондуков" 2 кандидата за премиер, излъчен от първата политическа сила ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм