Футболният агент Георги Захариев даде интервю за dsport, в което коментира актуалната тема около президентския пост на Българския футболен съюз. Той е на мнение, че Борислав Михайлов няма да се кандидатира отново, но в битката с Димитър Бербатов ще бъде издигнато „лице от задкулисието“, което подкрепя бившия вратар.

„Колелото при нас вървеше, но след поколението на Бербатов, Стилиян, Мартин сякаш всичко спря. Нещата съвпаднаха с влизането в БФС на Борислав Михайлов. Горе-долу тогава колелото е спряло да се върти“, заяви Захариев.

“Прегазена и задушена“: Футболна фенка загина в блъсканица пред стадион в Казабланка

„Проточва се битката, защото определени хора не искат да пуснат кокала. Смятам, че вече обществото е узряло да направи тази промяна. Ние непряко като общество сме хората, които избираме президента на БФС. Как се избира президент на футболния съюз. 520 клуба бяха на последния Конгрес, на който бях един от кандидатите. Тези 520 клуба се събират и гласуват. Близо половината клубове са общински, тоест кметовете на даден град гласуват.

Тежестта на всеки един глас е еднаква. Без значение дали си Левски София, или Вълчедръм имаш един глас. Тук нещата са оплетени с политика, защото кметовете гласуват, а как гласуват – дали им е казано отгоре, или не, това не мога да споделя, но ние избираме кметовете си. И в Първа лига има отбори, които са финансирани от Общините – Берое е такъв клуб, Ботев Враца, Етър. Кметовете финансират тези клубове. Надявам се, че ще сме по-мъдри. Предстоят избори, които ще са местни и се надявам, че хората ще включват в избора си това дали са доволни от управлението на футболния клуб“, сподели той.

На косъм от трагедия: Запали се самолетът на женския отбор на Арсенал

„Времето на Борислав Михайлов изтече, той е наясно. На следващите избори, остават му 2 години и половина, дали ще е тогава, или преди това, няма да се кандидатира повече. Наясно е, че приключи, той е тотално компрометиран. Никой не иска да работи повече с него. Дори клубовете, които го подкрепяха досега, знаят, че той е бита карта“, продължи агентът.

„На следващите избори срещу Димитър Бербатов ще бъде издигнато ново лице от задкулисието, което подкрепя Борислав Михайлов. Ще издигнат човек, който е „неопетнен“, чист, излъскан образ, който ще се опита да спечели. Този човек няма да е Борислав Михайлов, защото приключи. Съжалявам, че такава легенда стигна от ниво, в което децата по улицата искат да се снимат с него до ниво, в което му се подиграват. Освен някое дете да се пошегува със снимката си с Борислав Михайлов и после да стане обект на подигравки, не виждам какво друго може да стане. Казвам го с огорчение, защото е легенда на българския футбол като футболист.“

Величествен и модерен: Ето как ще изглежда новият стадион на ЦСКА (снимки)

„Като ръководител, както той си пишеше шестици, обществеността му пише слаб 2. То се вижда. Всички квалификации, които започваме, след два-три мача гледаме към следващия цикъл. Много хора, които не са запознати с материята, питат Борислав Михайлов с какво е виновен, че клубовете не налагат българи и купуват чужденци. Той има страшно много какво да направи. Той определя кой е ръководителят на треньорската школа, отговаря за това как се отговарят усилията на БФС в детско-юношеския футбол, в първи състави, могат да се въведат ограничения за брой чужденци.

Може да се направи много откъм програма на първенство. Клубовете осъзнаха колко е излишна елитната група от 19 години, че се отказаха да я играят, някои от тях самосиндикално си създадоха дублиращи отбори, къде успешно, къде не, но цари пълен хаос. БФС няма ясна визия как да се случи интеграцията на юношите в първите отбори. Не да се направи някое теренче в някое село, което да усвоим едни пари по европроект и да усвоим половината. Въпросът е това с какво допринася за развитието на футбола“, добави Георги Захариев.

Райън Рейнолдс изпълни предсмъртното желание на свой фен (видео и снимки)

„Има програми на ФИФА, УЕФА, които позволяват да се направят регионални центрове. Зонални национални отбори, децата не тренират с отбора си от понеделник до петък. Събират се за една седмица най-добрите, след това си тренират с отборите. Има го в Северна Македония, Грузия, Франция. Мбапе е правил така.“

„БФС спи. Това са хора, на които не им се занимава. Не съм сигурен Йордан Лечков, Емил Костадинов кога ходят на работа, какво точно работят. Какво биха работили тези хора, ако не са в БФС? Не знам Борислав Михайлов като какъв се вижда оттук нататък. Той спомена, че щял да ходи да лови риба, явно е натрупал средства, има пари, не знам откъде“, продължи той.

„Просто го моля максимално рано да се оттегли. Очакват ни мъчителни две години и половина. Както и да направи, няма да му помогне. Време е да се оттегли. Това е един жест, който може да направи – „Да каже извинявам се, сбърках, много грешки направих, нека следващите опитат, успех“. Може така да изсветли имиджа си, но изцяло да го промени, няма начин“, призова Георги Захариев.

Всички новини от света на спорта четете на dsport.bg

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм