Може ли позирането за "Плейбой" да бъде феминистки акт? Френска министърка смята, че е така, и защити решението си да се появи облечена на корицата на известното списание, предаде АФП.

40-годишна авторка на феминистки книги Марлене Скиапа не е чужда на споровете и неведнъж е разгневявала десните.

Повдигнаха обвинение на Тръмп, той го определи за “лов на вещици”, защото “искали да са Тръмп”

Но дори министър-председателят и левите критици смятат, че министърът на социалната икономика и асоциациите е направила грешка с последния си трик: позира за ‚Плейбой“, придружавайки 12-странично интервю, посветено на правата на жените и гейовете, както и на правото на абортите.

Знаменитости, за които няма да повярвате, че са на еднаква възраст

"Защитавам правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и по всяко време", написа Скиапа в Twitter. "Във Франция жените са свободни. Независимо дали това дразни ретроградите и лицемерите, или не."

Решението раздразни някои колеги в правителството, което се бори със стачки и все по-ожесточени демонстрации срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст с две години.

Гледката на Скиапа, облечена в дизайнерски рокли за бляскаво списание, беше възприета от някои като погрешно послание. Един човек беше цитиран да казва, че е помислил, че това е първоаприлска шега, когато за първи път е чул за нея.

Снимки, които знаменитости си публикуват vs снимки от професионални фотографи

Премиерът Елизабет Борн, едва втората жена, заемаща този пост, се обадила на Скиапа, за да ѝ каже, че това "изобщо не е подходящо, особено в настоящия период", заяви пред АФП неин помощник.

Депутатката от групата на Зелените и колежка на активистката за правата на жените Сандрин Русо, която е откровен критик на центристкото правителство, попита: "Къде е уважението към френския народ?“

"Женските тела трябва да могат да се показват навсякъде, нямам проблем с това, но има социален контекст".

„Плейбой“ защити списанието, което ще се появи във френскоезичното му издание.

Мбапе е в страстна връзка с известен трансджендър модел (снимки)

Скиапа е била "най-съвместимата“ с „Плейбой“ от правителствените министри, "защото е привързана към правата на жените и е разбрала, че това не е списание за стари мачовци, а може да бъде инструмент за феминистката кауза", казва пред АФП редакторът Жан-Кристоф Флорентин.

"Блейбой не е списание за мека порнография, а тримесечен "мук" (смесица от книга и списание) от 300 страници, който е интелектуален и в крак с модата", добави Флорентин и призна, че все още има "няколко разсъблечени жени, но те не са по-голямата част от страниците".

Приятелка на Хю Хефнър: Той правеше секс с кучето ни

Други критики към Скиапа се фокусират върху по-широкия въпрос за комуникационната стратегия на центристкото правителство.

Макрон, който рядко дава интервюта за френската преса, предложи мислите си за политическата власт и пенсиите в дълго интервю, публикувано в детското списание "Pif, le mag" миналата седмица.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм