Копие на Статуята на свободата в много по-малък размер от оригинала, изпрати Франция в САЩ.
Идеята за това се ражда през юли 2019 г.

Малкото копие ще повтори пътуването на по-голямата си сестра преди век. То е едва 2 метра и 83 сантиметра. Статуята ще символизира френско-американското приятелство и ще пристигне в Америка 135 години след откриването на оригинала в Ню Йорк. Тя вече пътува към крайната си цел.

Франция навлиза в нов етап на облекчаване на ограниченията

"Искахме да спазим определени срокове. Днес е денят след 6 юни, денят на Десанта. Нашата цел е 4 - ти юли да е денят на пристигането на статуята, тогава е денят на независимостта на Съединените щати. Статуята ще бъде представена на 14-ти юли, националният празник на Франция.Така че да,френско-американското приятелство трябва да бъде под символа на свободата", каза Оливие Фарон, директор на Консерваторията за изкуства и занаяти в Париж.

Искаме нова ера в отношенията между Франция и Съединените щати, допълва Оливие Фарон.

Френските власти използваха кран, за да повдигнат статуята, и фолио и пяна, за да предпазят творбата.

"Мисля, че Огюст Бартолди щеше да бъде изключително изненадан от популярността на неговата Статуя на свободата в Ню Йорк - 4 милиона посетители годишно.Той щеше да бъде щастлив, че нашият музей на изкуствата и занаятите дава живот на това културно наследство.Да не забравяме, че той я е изработил с Гюстав Айфел, един от най-големите френски инженери.", каза Оливие Фарон.

По-голямата версия на Статуята на свободата е подарена на САЩ от Франция. Тя е завършена през 1886 г. Новата е 16 пъти по-малка от оригинала. Проектирана е също от Фредерик Огюст Бартолди през 1878-ма.

"Статуята на свободата е ценна за всички американци и особено за мен като дете на имигранти и дете на Ню Йорк, израснало гледайки нейното лице като част от приветствието към новодошлите в Съединените щати.И така след като се отворихме след Ковида,страхотно е че лейди Свобода ще бъде един от пътниците към Съединените щати", каза Лиъм Уесли от посолството на САЩ във Франция.

Франция допуска българи със сертификат за ваксинация

Новата статуя на свободата ще остане на американска земя за период от 10 години. Тя ще бъде поставена в градината на резиденцията на френския посланик във Вашингтон.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук