Семинар на тема “Любовта и храната през Средните векове – позволено и забранено, мит и реалност“ ще бъде организиран днес в Пазарджик за читалищните дейци от региона. Организатор на събитието е Пазарджишкият Регионален читалищен център, а домакин – НЧ “Никола Й. Вапцаров-1897 г.“ в областния град. Във форума ще участват още представители на музея в гр. Батак, кметове на кметства, автори на исторически книги, представители на неправителствени културни сдружения, културни дейци от читалище “Просвета-1862“ гр. Перущица, членове на читалища, на техните настоятелства и проверителни комисии и читатели от библиотеките им. 

Събитието е посветено на празника на виното и любовта - Свети Трифон Зарезан и Свети Валентин, който отбелязваме на 14 февруари.

Целта е по-широкото и истинно популяризиране на знанието за Късната Античност и Средновековието, с обединяване на усилията на ангажираните институции (в т.ч. и читалищните) и гражданското общество. За опазване на българското културно-историческо наследство от една Епоха, доста назад  от времето на възникване на първите читалища. Епоха - с предания, ритуали и народни практики, обуславящи раждането на български традиции, видоизменяни и предавани и до днес, като нематериално наше наследство. 

Предвидена е богата обучителна програма: мултимедийна презентация за святостта, романтизирането и лечителството на виното и любовта през Средните векове; културологична беседа за нравите около трапезата тогава, дворцовия церемониал, любовта, храната и напитките на хановете; споделяне на мултидисциплинарен опит в пространствена дискусия; дефиле на реконструирано българско аристократично облекло от ХIV век - на фона на живо изпълнение от Теодора Стоянова на средновековна музика; дегустация на ястия по автентични средновековни рецепти; откриване на изложба “Магичното, еротичното и лечебното в средновековните практики“ на пана и реконструирани прибори и съдове от времето на късната Античност и Средновековието.

Лектор на семинара е историкът, културолог, етнополитик и автор на материали от проучвания по темата - Петя Крушева. Тя ще представи на семинара и книгата си "Средновековна кухня (VII – XVI в.)".