Фондация създадена в чест на Матю Пери ще подпомага хора, борещи се със зависимости. Близките на Матю Пери ще се погрижат да бъде изпълнено наследството му, съобщава People.

Преди преждевременната си смърт на 28 октомври на 54-годишна възраст любимата звезда от "Приятели", който десетилетия наред се бореше с алкохолната и наркотичната зависимост, планираше да създаде фондация в подкрепа на хората, страдащи от злоупотреба с наркотици. Сега близките на Пери ще осъществят тази фондация в негова чест.

Уебсайтът на фондация "Матю Пери" заработи в петък. Според декларацията за мисията на организацията: "Фондация "Матю Пери" е реализация на трайния ангажимент на Матю да помага на други хора, борещи се с болестта на пристрастяването. Тя ще почита неговото наследство, ще се ръководи от собствените му думи и преживявания и ще бъде движена от страстта му да промени живота на колкото се може повече хора."

Уебсайтът на фондацията също така съдържа черно-бяла снимка на Пери заедно с вдъхновяващ цитат за желанието му да помага на другите.

"Когато умра, не искам "Приятели" да е първото нещо, което ще се спомене - искам да помагам на другите да е първото нещо, което ще се спомене. И ще живея до края на живота си, за да докажа това", гласи цитатът от участието му през ноември 2022 г. в подкаста Q With Tom Power. "Пристрастяването е твърде мощно, за да може някой да го победи сам. Но заедно, ден след ден, можем да я победим".

Това не е първата фондация, която Пери създава. През 2013 г. той основа Perry House, център за трезво живеене за мъже, който функционираше две години в старата му къща на плажа в Малибу.

"Интересната причина, поради която сега мога да бъда толкова полезен на хората, е, че толкова често съм се прецаквал", продължава той. "Хубаво е хората да видят, че някой, който някога се е борил в живота си, вече не се бори."

В навечерието на излизането на мемоарната му книга "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" миналата година Пери разказа подробно за собствените си борби и разкри, че едва не е починал на 49 години заради засилващата се наркозависимост. Той каза, че е прекарал две седмици в кома, борейки се за живота си, последвани от петмесечен престой в болница и година, в която е използвал колостомна торбичка, след като дебелото му черво се е спукало от прекомерна употреба на опиати.

Когато Пери е приет за първи път в болницата, лекарите казват на семейството му, че има само "два процента шанс да живее". Той си спомня, че са го включили на апарат ECMO, като отбелязва: "Това се нарича "Аве Мария". Никой не оцелява след това."

Звездата от "Приятели" заяви, че е искал да сподели тези дълбоко лични преживявания в мемоарите си, за да помогне на други хора, които са поели по подобен път.

"Исках да споделя, когато бях в безопасност от това да навляза отново в тъмната страна на всичко", каза той. "Трябваше да изчакам, докато съм съвсем безопасно трезвен - и далеч от активната болест на алкохолизма и пристрастяването - за да напиша всичко това. И най-важното беше, че бях съвсем сигурен, че това ще помогне на хората".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм