Фондация “Даная” настоява за сериозни реформи в детското здравеопазване, сред които са изграждане на електронна система за насочване на родители към подходящи за децата им болници и лекари и  задължително продължаващо обучение за всички медицински специалности. На 9 май - точно една година след смъртта на 15-годишната Даная, която издъхна в болница "Пирогов", майка ѝ Ани Стоянова внесе от името на фондацията с нейното име близо 12 000 подписа в подкрепа на исканията си в Министерския съвет.

“Огромните липси в здравеопазването убиват. Убиха много деца за една година и тази гражданска инициатива може да сложи началото на истинска реформа, а тези животи да бъдат спасявани”, каза пред журналисти Ани Стоянова.

Според нея в здравеопазването най-много липсва морал.

Кремена Кунева, председател на фондация “Даная”, изрази надежда, че исканията им ще поставят началото на истински реформи.

"Точките, за които ние се борим, шестте точки, за които се борим, силно вярваме, че биха поставили наистина сериозното начало на реформата. Това са базисни проблеми, които обаче изграждат цялата система. И силно се надяваме, не случайно ще внесем подписката и в Министерския съвет, и в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание, тъй като ние всички ставаме свидетели на това, че непрекъснато се подменя отговорност, прехвърля се отговорност от едната институция към другата", каза Кунева.

Фондация “Даная” поиска електронна система да насочва децата към подходящи болници и лекари

Подписката се организира от 10 февруари 2024 г., съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и ще бъде внесена, освен в Министерския съвет, и в Народното събрание, и в Министерството на здравеопазването. 

От фондацията настояват и за изграждане на национална детска болница, както и превръщане на „Медицински надзор“ в независим специализиран държавен орган.

Фондация “Даная” поиска електронна система да насочва децата към подходящи болници и лекари