Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна миналите си постижения и своите бъдещи приоритети в годишното си обръщение към Европейския парламент, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции. Депутатите от ЕС в Страсбург, Франция бяха нетърпеливи да чуят също дали Фон дер Лайен ще се кандидатира за втори мандат, тъй като петгодишният мандат на председателката на ЕК приключва следващото лято, когато ще се произведат европейските избори.

В обръщението си Фон дер Лайен защити резултатите си като председателка на Европейската комисия, като заяви, че е насърчавала – и ще продължи да се бори, за справедлив преход към зелена енергия, силен геополитически съюз и лоялна конкуренция със света.

Фон дер Лайен, за която се очаква да се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителния орган на ЕС догодина, заяви, че тя и нейният екип са изпълнили над 90% от предложенията, представени, когато тя застана начело на Европейската комисия през 2019 година.

Според Фон дер Лайен недостигът на работна ръка е най-сериозната пречка пред конкурентноспособността на ЕС, който се нуждае от миграция от квалифицирани кадри, за да запълни недостига. Председателката на ЕК обяви, че ще бъде назначен пратеник, който да помага на малките и средните предприятия да се справят с прекалената бюрокрация, за да се подобри конкурентноспособността на Европа.

Фон дер Лайен заяви, че световните пазари са наводнени от по-евтини китайски електромобили, чиито цени се поддържат изкуствено ниски благодарение на субсидиите, като обяви антисубсидийно разследване на електромобили, идващи от Китай.

Председателката на ЕК заяви, че ЕС ще започне диалог с промишлеността, за да подкрепи всеки сектор в екологичния преход и ще предложи така наречения пакет за вятърната енергия, тъй като компаниите за възобновяема енергия се борят с предизвикателствата, включително инфлацията, като ще бъде ускорено издаването на разрешителни и подобряване на тръжните системи.

Европейската комисия ще предложи удължаване на временната закрила на украинските граждани в ЕС, обяви Фон дер Лайен. Украйна постигна "голям напредък", след като получи статут на кандидатка за членство през 2022 г., но пълното присъединяване е процес, който се основава на заслуги и предстои упорита работа, подчерта председателката на ЕК.

Фон дер Лайен се обърна към Европейския парламент в момент, когато 27-те държави от блока започват да обсъждат дали през  декември тази година да се предостави на Киев участие в следващия етап по пътя му към към западната интеграция – официално начало на преговорите за членство. Започването на такива преговори ще бъде геополитически сделка, тъй като Украйна се бори срещу нахлуването на Русия.

"Знаем, че този път не е лесен", каза председателката на ЕК. "Присъединяването се основава на заслугите... То изисква упорита работа и лидерство. Но вече има голям напредък. Видяхме големия напредък, който Украйна вече е постигнала", изтъкна Фон дер Лайен.

"Нека най-накрая да пуснем България и Румъния в Шенген, без повече отлагане", каза фон дер Лайен, когато стигна до темата за миграцията.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е подобрил охраната на границите. "Благодаря специално на България и Румъния, че показаха как най-добре да се действа за предоставянето на убежище и за връщането на незаконно проникналите в ЕС мигранти. България и Румъния доказаха, че са част от Шенген, нека най-после ги приемем, без повече отлагане", настоя тя и призивът й бе посрещнат от пленарната зала с ръкопляскания.

Тя призна, че връщането към целевата инфлация от 2 на сто в еврозоната "ще отнеме време" и допълни, че "запазването на високата инфлация е голямо икономическо предизвикателство" за континента, предаде Франс прес.

"Кристин Лагард и Европейската централна банка (ЕЦБ) работят неуморно за ограничаване и потушаване на инфлацията", изрази задоволството си тя в навечерието на очакваното решение за запазване или ново повишение на лихвите от франкфуртската институция.

Годишното равнище на инфлацията в 20-те страни от еврозоната е било 5,3 на сто през август, след като достигна 10,6 на сто през октомври 2022 г.

Председателката на Европейската комисия съобщи, че ще назначи специален пратеник, който да помага на малките и средни предприятия в борбата им с бюрокрацията, предаде Ройтерс.

"За всеки елемент от законодателството ние правим проверка за конкурентоспособност с помощта на независими експерти", заяви тя. "Още следващия месец ще излезем със законодателни предложения за намаляване на задълженията за отчетност на европейско ниво в рамките на 25 на сто".

Европейските компании отдавна предупреждават, че ЕС рискува да изгуби надпреварата в сектора на иновациите заради сложното си законодателство, особено в сферата на енергийния преход.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм