Тълпа от хора се събира в източнофинландския град Иматра на мост с изглед към водопадите Иматранкоски, една от най-известните природни забележителности на скандинавската страна. Всеки ден по едно и също време почти вековният язовир на реката отваря своите шлюзове и водата се стича под моста под звуците на музика на финландския композитор Жан Сибелиус. Това е популярна атракция, особено за руските туристи. Дори Екатерина Велика, императрица на Русия, е посетила водопадите Иматранкоски през 1772 г.

Още два кораба отплаваха от Украйна за Турция

От края на юли, обаче, град Иматра започва шоуто, като пусна украинския национален химн в знак на протест срещу руската инвазия.

Финландия, която споделя 1300-километрова източна граница с Русия, също се готви да ограничи издаването на туристически визи за руснаци.

„Това е лошо за руснаците, които обичат Финландия“, казва Марк Косих, 44-годишен руски турист, дошъл със семейството си. „Но ние разбираме правителството на Финландия“, казва той. И подчертава, че има руснаци, които не харесват войната. "Не всички руснаци са за Путин. Правителството и всички хора трябва да разберат това."

Зеленски призова за изтегляне на руснаците от Запорожие

В близкия град Лапеенранта пък украинският национален химн се изпълнява всяка вечер над кметството, гледащо към търговски центрове, популярни сред руските туристи. „Целта е да изразим силна подкрепа за Украйна и да осъдим агресивната война“, каза кметът на Лапеенранта Кимо Ярва пред АФП. Много руснаци посещават Лапеенранта, за да пазаруват дрехи и козметика, а повечето коли са с руски регистрационни номера.

Анкета, публикувана миналата седмица от финландската обществена телевизия Yle, показа, че 58 процента от финландците подкрепят ограничаването на руските туристически визи.

Как писателят Виктор Ерофеев напусна Русия?

Подбуден от нарастващото недоволство, външният министър на Финландия представи миналата седмица план за ограничаване на туристическите визи, издавани на руснаци. Скандинавската страна остава единственият съсед на Русия в ЕС без ограничения за туристически визи за руски граждани.

И след като полетите от Русия до ЕС бяха спрени, Финландия се превърна в транзитна страна за много руснаци, които искат да пътуват към вътрешността на Европа. Въпреки че Шенгенският режим и финландският закон не позволяват категорична забрана на визи въз основа на националност, Финландия може да намали броя на издаваните визи въз основа на категория, но решение за това тепърва предстои да бъде взето. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм