Зеленски призова света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия ядрена централа.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, която през последните дни е обект на обстрел.

Киев: Вълна от обстрели поразява военни и граждански обекти по време на руската офанзива

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Само пълното изтегляне на руснаците... би гарантирало ядрената безопасност за цяла Европа", добави той, като осъди "руския ядрен шантаж".

Атомната електроцентрала в Южна Украйна е най-голямата в Европа и е окупирана от руски войски от март, малко след като Москва започна инвазията си на 24 февруари.

Как писателят Виктор Ерофеев напусна Русия?

В четвъртък Русия и Украйна се обвиниха взаимно в нов обстрел в близост до централата, но твърденията им не бяха проверени по независим начин.

Миналата седмица също имаше бомбардировки в близост до централата, което повиши опасността от ядрено бедствие в страната, която пострада от Чернобилската катастрофа през 1986 г.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че в близост до ударите са открити радиоактивни вещества и че са повредени датчици за радиация.

Руски обстрел е отнел живота на 21 души в Днепропетровска област

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви на извънредно заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, че това са "тежки времена", тъй като боевете са предизвикали "сериозна" криза в Запорожие.

Рафаел Гроси поиска на Международната агенция за атомна енергия да бъде предоставен достъп до обекта възможно най-скоро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм