Финансовото състояние на Oбщина Дупница към 9-месечието на 2023 г. е стабилно, приходите в общинската хазна се изпълняват според планираното,  заяви на пресконференция днес изпълняващата длъжността кмет на Общината Олга Китанова.

„Последните години правим отчети на всяко тримесечие, така че всеки да може да следи как се развива и финансово Общината. От много години вече ние държим на реалистичното планиране на приходи и разходи и това ни дава сигурност, че ще изпълним всички дейности гласувани с бюджета на общината. Осигуряваме на 100% планираните средства за образование, здравеопазване, социални дейности, изпълняваме европейски проекти за над 28 млн.лв“, започна Китанова.

„Към 30-ти септември местните приходи са в размер на 8,12 млн.лв., и се движат точно според планирания бюджет. Дори нарастват с над 250 хил.лв. в сравнение със същия период на миналата година. Тук искам да отбележа, че не сме променяли данъците и таксите, които останаха в същия размер, както досега. Независимо от предизборното време общинска администрация работи на пълен капацитет и стриктно изпълнява заложените цели. Само от местни данъци и такси постъпленията са 5, 784 млн.лв, като събираемостта нараства с 5% спрямо миналата година. При гласуване на отчета за 2022год. бяхме критикувани, че приходите от продажба на общински имоти са недостатъчни. Тази година картината е значително подобрена. Ще направя и сравнение. През 2022 год. приходите от продажба на земя са 100 хил.лв., а до момента само от такива продажби са 323 хил.лв. Т.е. имаме вече ръст с над 200 хил лв.“, допълни Китанова.

„Вчера вече обявихме, че сме осигурили допълнително 445 хил.лв. от МРРБ за ремонти на улиците „Венелин“ и „Седма рилска дивизия“. Така че освобождава се ресурс, както казахме за други инвестиции. На този етап, няма как да кажа за какви капиталови инвестиции конкретно ще бъдат, тъй като има приет бюджет, има одобрен списък с капиталови разходи, който ние спазваме. Но най-важното е, че спестихме средства от местните ни приходи. И тук е моментът да отворя темата, по която вървят коментари предвид и периода на предизборна кампания, за задълженията на общината. Пак казвам доброто планиране и сериозния ни опит, позволяват ефективно и разумно управление на общинските финанси, без никакви сътресения. Конкретно - просрочените задължения на Общината намаляват и към момента са 1,915 млн.лв. Този показател е много по-добър в сравнение с 2022 г., когато са били 2,732 млн.лв. Чух че сме били с над 3 млн. просрочия, което е некоректно. Все пак това е динамичен процес, който се мени всяка седмица, всеки месец“, обясни още Китанова. Тя обяви и една от големите новини, свързани с голямо разплащане по един от най-важните проекти на общината, а именно рекултивацията на сметището, което в продължение на повече от 50 години тровеше жителите на града и селата. „Само за последните 10 дни успешно приключихме европейския проект по рекултивация на старото сметище. Платихме 5,735 млн.лв. с налични от бюджета на Общината средства. Обръщам внимание, че за този проект не сме ползвали кредити. След извършване на проверката, тези средства ще бъдат върнати в сметката на Общината. Защо го отбелязвам това?! Защото имаме средства, с които работим и оперираме, а това доказва финансова стабилност“, отговори на появилите се в последните седмици нападки, че Общината е в колапс.

Тя разкри на пресконференцията и много любопитен момент, свързан със създадено напрежение сред училищата от „доброжелатели“. „Преди броени дни разплатихме към всички учебни заведения освен редовната субсидия от 1,463 млн.лв и допълнителна субсидия в размер на 1,310 млн.лв. или общо 2,773 млн.лв. В публичното пространство има постоянни опити да се всява паника, че Общината не плаща и няма пари. Такъв слух беше пуснат сред учителите и да не кажа всеки ден, но през ден имах срещи с директори и учители да обяснявам, че това е лъжа. Какво се цели с тези зловредни лъжи, всеки може сам да си отговори. Уважаеми учители, Община Дупница винаги е била коректна към вас, високо цени вашия труд и и ви подкрепя. Мисля, че тук трябва да сложа точка и на тази лъжа“, категорична бе Китанова. „Ако бяхме в лошо финансово състояние, всички факти които изнасям нямаше как да се случат. Нямаше как да платим 5,735 млн.лв за рекултивация, нямаше как да платим 2, 770 млн. лв. на училищата, нямаше как да увеличим заплатите на медицинските сестри. Тази седмица приключи и проверка на Сметната палата за цялата 2022г без съществени забележки. Сами виждате, че се говорят откровени и безочливи лъжи и се прави опит да се срива имиджа на общината. Затова ще си позволя да отправя апел към кандидатите за кметове и съветници. Бъдете коректни и пазете имиджа на Община Дупница. Показвайте платформите си за развитие, спорете, дискутирайте, показвайте грешките, но не да бъде за сметка на хората с лъжи и всяване на излишна паника и манипулации. Община Дупница не е спирала да работи и няма да спре и след изборите“, завърши действащия кмет.