Новината е, че един от филмите, включени в програмата е Better Nature, чийто режисьор и сценарист е Ралица Петрова - първият български режисьор, носител на наградата „Златен леопард“ от престижния фестивал в Локарно, както и десетки други световни награди, за филма си „Безбог“.
 
На 17.03, филмът ще се прожектира в кино Влайкова от 19:30ч, като ще е предвидена и дискусия с Ралица Петрова, която ще гостува на сцена. Ще има и втора прожекция, на 22.03. в Sofia Tech Park (сграда Инкубатор), от 18:30ч.

Better Nature ни въвежда в един корпоративен тиймбилдинг, целящ да сближи български и британски екип на една и съща фирма. Първоначално всичко върви по план, но с течение на времето става ясно, че до някои от служителите не достигат търсените ефекти на занятието. Недоволството им, погледнато на фона на силния позитивизъм на водещата тиймбилдинга, отваря поле за размисъл по актуални в момента теми. Стреса на работното място, балансирането между професионалния и личния живот, задължението да се следват определени „ценности“ са все проблеми за които тиймбилдинга като че ли се явява универсално решение.

Тези корпоративни теми бързо остават на заден план, след като сюжета предприема няколко неочаквани обрата, сред които и откриването на нещо, заровено отдавна в земята, напомняйки, че няма съвършен план. Нещата винаги могат да бързо да излязат извън контрол. Затова се изисква и самообладание и хладнокръвие. 

Тук е моментът да споменем и Слава Дойчева, която играе главната роля в Better Nature и демонстрира страхотно присъствие. Тя е същинска звезда на българското късо кино, влизайки в различни роли не само пред камера, но и зад. Освен актриса, тя е и режисьор, и сценарист, и продуцент, и оператор, и дори монтажист. Някои от заглавията, с които я познаваме са късометражните „Брак“ и „Черупки“, който ще може да гледате на 30 Март в Cine Grand (Park Center) от 20:00ч.
 
Освен Better Nature, редакторите на Кинематограф обещават и други български заглавия. Сред тях е „Гората на Димо“ на режисьора Христо Симеонов. Филмът е сред номинациите на София филм фест за Най-добър късометражен филм през 2018г. 

Макар да включва всички елементи на един класически български филм, и разказва за сблъсъка между пазителя на гората Димо и местната мафия, която сече незаконно в нея. „Гората на Димо" отива доста по-далеч в психологическата си дълбочина и не се подхлъзва да използва социалното ни недоволство, а се вълнува от по-сложни човешки отношения и ценностни съотношения.
Пълната програма на Кинематограф, следете тук