До края на годината трябва да приключи основният ремонт на сцена „Филиал” на  Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Това обяви кметът на Варна Иван Портних, който се запозна на място със започналите строително-монтажни дейности.

След ремонта сцена „Филиал” ще разполага с най-модерната апаратура и ще отговаря на всички технически изисквания за съвременните театрални представления. Ще има въртяща се сцена, ще бъде подменена механизацията и на оркестрината, ще бъдат обособени две репетиционни зали, едната от които за балет, изцяло ще се промени интериорът на балкона и главното фоайе.

Капацитетът на залата остава 330 места. Камерната зала пък ще побира не повече от 120 зрители.

Проектът предвижда още дейности по подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане на климатична и вентилационни инсталации, подобряване достъпа за хора с увреждания, посочи Портних.

Много години театърът е бил експлоатиран, без да се обнови сцената. Последният ремонт на сцена „Филиал” е бил преди 55 години, отбеляза директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Тя изрази надежда при ремонта да не бъдат открити подпочвени води. 

Най-голямото предизвикателство пред строителите е това, че отдавна на сградата не е правен ремонт. При демонтажа на съществуващите съоръжения може да има изненади. Засега обаче всичко върви по график, сподели Стефан Соколов, изпълнителен директор на „БГ Ленд”, които извършват строително-монтажните дейности.

Реконструкцията на построената през 1890 г, сграда се финансира основно със средства от Оперативна програма "Региони в растеж“. Община Варна дофинансира проекта с 1,7 млн. лв., заради повишените цени на строителните материали, посочи кметът.

Портних разкри, че проектът е бил заплашен от провал заради изтичане на срока на оперативната програма. Като причина за забавянето той посочи неангажираността на Министерство на културата към проекта и бездействието на последното редовно правителство.

„Като питат какво били спрели „Продължаваме промяната” – ето ви нагледен пример. Не че са го спрели, ама нищо не направиха”, коментира Иван Портних.

С ремонта на сцена „Филиал” вече ще бъдат обновени всички емблематични сгради в сърцето на Варна – основната сграда на Театъра, Катедралата, Дома на флота и Юнашкия салон, изтъкна градоуправникът.