На 22 май във фоайето на ІІ етаж на библиотеката беше открита филателната изложба "България - събития, традиции и личности" с експонати от богатата колекция на русенеца Петър Михайлов. Събитието се проведе в навечерието и бе посветено на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Експозицията съдържа оригинални пощенски пликове, картички и марки, свързани със съкровищата, открити по българските земи, българската писменост, духовност, национално-освободителното движение, народните традиции и личностите на България.

Уникалното на тази колекция е, че Петър Михайлов е събирал съчетаващи се изображения на пощенски марки с пощенски пликове, на пощенски марки и картички, а има и случаи на тройно съвпадение – еднакво изображение върху плик, марка и картичка.

Да поздравят колекционера на откриването на изложбата в библиотеката дойдоха членове на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Русе, колеги и приятели, русенци с интерес към филателията.

Родолюбецът Петър Михайлов разказа, че е събирал грижливо своята колекция повече от 50 години и най-голямото му желание е да сподели това богатство с малки и големи русенци, да ги запали да пазят и почитат ценностите на своя род и език, да обичат българската история и съхраняват културно-историческото наследство на родината си.

Изложбата ще остане в библиотеката и през месец юни.