Началото на  съвместна кампания за преодоляване на проблема с нерегламентираното изхвърляне на строителни или едрогабаритни отпадъци в Плевен обявиха днес на среща с журналисти Никола Иванов – управител на сметоизвозващата фирма „Уейст Солюшънс България” ЕООД, и изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен Милен Яков. Двете страни обсъждат инициативата от няколко месеца. Вече има готовност тя да стартира от следващата седмица под мотото „С разум и сърце за чист и зелен Плевен”. Идеята е всеки жител на града ни, поръчал контейнер за небитови отпадъци, да получи безвъзмездно фиданка – на декоративно или плодно дърво според избора му, която може да засади в двора си или в междублоково пространство. По този начин ще се насърчи отговорността на плевенчани, а и ще има нови зелени пространства.

Проблемът с управлението на отпадъците  не е от вчера и е повсеместен в страната, коментира управителят на фирма „Уейст Солюшънс България”, която обслужва още 15 големи общини и близо 200 по-малки населени места. Такса „Битови отпадъци”, която ежегодно заплащат гражданите, не финансира извозването на струпаните край контейнерите или на различни други нерегламентиране места строителни или едрогабаритни отпадъци. Събирането им от служители на фирмата заедно с битовите отпадъци би довело до аварии на техниката и нарушаване на графика, посочи още Никола Иванов. Около 50 хил. тона годишно са битовите отпадъци в община Плевен, 15 % от тях са нерегламентирани отпадъци, за които Общината е принудена да плаща „грешни” пари, разказа още той.

Милен Яков и Никола Иванов бяха категорични, че кампанията ще се превърне в дългогодишна традиция и добра практика за Плевен.