С искане за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев фермерските организации, които продължават протестите, обявиха, че утре планират мащабен протест пред Министерския съвет. Според тях министърът не е свършил работата си, излъгал е земеделските производители и влизат в по-големи кризи. Затова първото им искане е за неговата оставка. Този път протестът няма да е мирен, закани се Бойко Синапов от “Обединени български животновъди“. 

"Затова се обръщаме към нашите политици, нека да намерят подходящия човек, който ще ни изкара от тази криза, защото с министър Вътев влизаме в по-големи кризи. Тези задкулисни неща, които той сътвори, ни водят към по-големи кризи. Виждате какво се случва в Европа. Колегите са с години пред нас", каза Синапов. И добави: "В този момент, да ни се налагат правила, за които ние въобще не знаем. Подписва се някакво споразумение, водят се преговори от един месец…това е недопустимо. Ние няма да го допуснем. Затова и утре - пред Министерски съвет, в 11 часа, национален протест, но не като тези преди нова година. Този път протестът няма да бъде мирен. Аз и колегите си поемаме отговорността".

Припомняме, че днес предстои да бъде подписано споразумение с част от земеделските производители, които не искат оставката на министър Кирил Вътев и преустановиха протестите. Други 26 земеделски организации обаче, които твърдят, че произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза и над 70% от местните продукти в страната, продължават протестите. 

Инициативният комитет от 26-те земеделски организации се разграничи от Българската аграрна камара, която преговаря с правителството. На пресконференция в БТА председателят на „Асоциацията на земеделските производители в България“ Венцислав Върбанов представи декларация с подробните искания.

Те настояват за незабавно изплащане на държавната помощ за чувствителните сектори в пълния й размер, както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно, отпадане на данъка върху субсидиите, отмяна на всички негативни изисквания, които ги товарят с прекомерна административна тежест.

Фермерските организации настояват за 432 млн. лв. за чувствителните сектори или т. нар. украинска помощ, колкото са били и през миналата година и колкото са поискани още през ноември, обясни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и на Съюза на говедовъдите: “Искаме толкова колкота са получили колегите в Румъния. 20 лева на декар, без ограничение. Защото торта, зърната, семената, препаратите не струват до 3 хиляди декара половината, над 3 декара на 10% и така нататък.”

Фермерските организации са категорични, че техните искания не са политически, подчерта Димитър Зоров: “Когато искаш действия и никой не ги изпълнява, тогава искаш оставката. Това не е политическо искане. Зад нас няма никаква политическа партия. Запомнете го и го кажете на хората. не се поддавайте на манипулациите на Кирил Вътев и на групичката около него. Вие как мислите, когато унищожава един сектор и нищо не се прави, трябва ли този човек, каквото и да е неговото име, да стои там, докато спрем да имаме какво да консумира нашата маса.”

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм