В София има риск да спре изграждането на планираните обекти, за това алармира кметът Йорданка Фандъкова. Причината е липсата на бюджет и капиталова програма, заради липсата на държавен бюджет. За да не се случи това, би трябвало общинските съветници да одобрят списък на обектите, които да бъдат финансирани тази година.

Демерджиев: 11 милиона лева дължи Столичният Метрополитен на МВР

София, както и всички общини, нямат приет бюджет и капиталова програма, заради липсата на държавен бюджет. Според българското законодателство общините приемат свои бюджети до месец след гласуването на държавния. Ако това не стане, те могат да работят само в рамките на предходния бюджет. За обекти, които не фигурират в капиталовата програма от миналата година, те не могат да правят разплащания, въпреки наличието на средства, обясни Йорданка Фандъкова. За да се гарантира работата по всички обекти на общината за тази година, тя предлага СОС да одобри списък с обекти за финансиране и посочи акцентите в рамките на новия строителен сезон.

Простиращите в „Мусагеница“ срещу изсичане на дървета заради строеж, остават без решение на проблема

Продължава също строителството на метрото, както и изграждането на 32 нови детски градини в София. За всичко това ще бъдат отделени близо 600 млн. лв., ако Столичният общински съвет подкрепи предложения от кмета Йорданка Фандъкова списък.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм