С голямо нетърпение врачани очакват концерта "Кантанго" - на Симфониета Враца гостуват двама забележителни музиканти - Фабио Армилиато и Фабрицио Моката. Залата на Читалище "Развитие" ще посрещне публиката тази вечер от 19.00ч.

С този концерт Симфониета Враца приключва 2022 г. и след ваканция през януари месец на новата 2023 г. ,ще ни даде още вълнуващи преживявания с богат репертоар и интересни солисти.

За тангото, неговите корени и как един великолепен тенор от Италия го превръща в достояние на хиляди хора по света, преплитайки го с белкантото, разказва в интервютото си пред Дарик Враца Фабио Армилиато.  


Проектът "Кантанго" се ражда през 2013 г., когато двамата музиканти се срещат за първи път. И остават заедно, за да радват почитателите си.

Пръв пред микрофона застава Фабио Армилиато. Докато Симфониета Враца репетира едно фантастично танго с пианиста Фабрицио Моката, задавам първия си  въпрос към тенора, а именно -  как започва кариерата си като изпълнител.  

Чуйте в прикачения  звуков файл:

Ето и българският превод на интервюто: 

Добре дошли в моя град.  Сеньор Армилиато, бихте ли се представили накратко, как започна пътя Ви в музиката ?

Започнах преди много години в моя град Генуа, Живея в Бреша от 20 г.    

1980 – първа проява на сценатав една , 1984 г. със Симон Боканегра  и Габриел Адорно. после до 1986  г. с всички по-главни роли, които един тенор може да изпълни, после заминал за Метрополитен  опера в САЩ, после – 1993,  кариерата ми продължи с Мефистофел в Ла скала  , а след това в пях в Буенос Айрес в любимия ми театър Коломбо. Премиерата ми в Ернани беше във вашия град Бургас и за мен беше много важно и приятно изживяване – 1988 г. заедно с група солисти на Болшой театър . Диригент беше Михаил Ангелов.

 След България  съм изпълнявал Ернани в още много други страни – Виена в Австрия  и разбира се в Рим. След това станах голям познавач и интерпретатор на всички опери на Пучини и така гласът ми стана разпознаваем в музикалния свят. През  -1914т.  Наричаха ме най-добрият глас“ за Пучини.

След това с нашата среща с Фабрицио се роди проектът ни Кантанго.

Изпълнявахме го заедно с моята съпруга в живота Даниела Деси – известно  сопрано, бяхме двойка в живота и на сцената 15 години  заедно, която за съжаление ни напусна през 2016 г.

Но трябва да се гледа напред и да продължаваме. Влюбих се в тангото на Гардел. Открихме , че и   Тито  Скипа е композирал много танга и така ги извадихме на бял свят пред публика- почти 100 години от тяхното създаване.

Направихме този спектакъл като среща  между  тангото и  операта.

Сега ви представям Фабрицио Моката, негови са аранжиментите в спектакъла "Кантанго". 

Фабрицио се ражда в  Сицилия, но музиката го отвежда в артстолицата на Италия Флоренция, където завършва Консерватория.  След това специализира танго и джаз и е единственият европеец, който се  представя като  солист  и композитор  на  танго на многобройни  фестивали  – в Буенос Айрес, Гранада и  Монтевидео - Уругвай, Колумбия и др.

През 2013 среща Фабио и заедно с него започват проекта“Кантанго“. Дипломирал се е и в аранжимент  на класическа музика.

„ Много удоволствия ни носи  съвместното  музициране  на тангото и сега съм щастлив, че го представяме във вашия град.

Фабио Армилиато:  Винаги сме имали по един рецитатор и балерини.

 Бяхме поканени на честването на  50 год. от смъртта на Тито Скипа в театъра на Лече. Имаме издаден  и един диск с Кантанго, представихме този проект в много градове с много формации, с пиано и глас, както и със симфонични оркестри. Новината е, че Бяхме признати в столицата на Гардел – от Националната академия на тангото в Буенос Айрес. Получихме я , както се казва,  точно от устата на вълка.

Толкова години заедно изпълнявате танго – пред различна аудитория. Защо хората го харесват толкова много?

Фабио Армилиато:Тангото е една философия на живота,  с голям  респект към ролите на участниците, които днес трябва да преоткрием отново.

Това го откриваме в множество култури, които искат да си сътрудничат.  Наприм. културата на Италия, латиноамерикана, локални, френската ,  бандонеон –  инструмент типично немски.

Който знае да го танцува тангото, е голяма радост,  голямо удоволствие, защото е труден танц. Културите могат да живеят заедно и в синхрон. Това е посланието, които  носим по света.

Фабрицио Моката: Тангото е музика универсална, не е фолклорна музика,  но има същите  културни корени като джаза – емиграцията на европейците от Италия и Франция срещат  музиката на африканците. Тя им дава каденцата,  ритмиката. А мелодията на тангото, в крайна сметка тя  идва от неаполитанците. Тангото е неаполитанска песен, заминала с емигрантите в Аржентина, пята на испански.

Тя носи тъгата , носталгията, липсата , която чувстват емигрантите. В крайна сметка тангото стана част от културното наследство, признато от ЮНЕСКО.  

Не бива да се казва, че тангото е аржентинско. То е само едно единствено. /Преди всичко – това е разликата между тангото и джаза – Джазът  се е отделил пръв като  танц. Астор Пиацола разделя тангото  окончателно.

Тангото е музиката, която говори на душата, но и на тялото. Универсална е. Музика, която представя движението, но и страстта на сърцето.

И двамата  работят заедно като приятели, които правят хубава музика заедно.

Имат многобройни зрители, добавя Фабио Армилиато. „  Забавляваме се да живеем заедно на сцената и в живота. Винаги е празник да работим заедно – винаги имаме хубава музика, свирим неаполит. музика, тангото -  познават ни вече като такива. Имаме балерини,  пиано и глас.

Фабрицио Моката: Ще ви споделя един куриоз! Преди да срещна Фабио, преди да се изявим заедно с него и Даниела на сцената, не понасях арии.

 Ако някой ми беше казал, че ще се занимавам с класическа музика, лирически арии – не беше възможно, не ги понасях. Представете си – ако играеш футбол с мен, може пък и футбола да ми хареса. Възможно е -  Шегува се Фабрицио.

Разговорът ни завърша Фабио Армилиато:

Имаме нужда от добри примери. Нивото на  ценностите се промени през последните години.   Имаме нужда от добри примери, не сме еднакви всички, разликата между нас  прави така, че да открием  кои са добри, кои са отлични, кои не стават.  Трябва да дадем пример на младите. Иначе няма да се  влюбят в нищо!  

За  раздяла ги помолих за един поздрав-пожелание за празниците, които чукат на вратата ни.

Фабио Армилиато:

Влюбен съм в България.

Имам сестра и  племенник във България. Там гостувам често, както във Варна и Пловдив,  с концерти.

Пожелавам, щастие, спокойствие и Коледа да донесе на всички, това което си  мечтаят!

 Фабрицио Моката:

Добър вечер, Щастлив съм да съм тук! – казва го на български.

Фабрицио  пожелава:  Щастлива Коледа и настъпващите празници на Рождество Христово!

В концерта участват още Стоян Караиванов (бандонеон), Цветана Горкиева (актриса) и двама млади балетисти от София.

Диригент на този забележителен концерт е маестро Христо Павлов. Във втория прикачен файл ще чуете какво казва той за предстоящия спектакъл:

Билетите са в продажба в Билетен център "Гъбката" (до х-л "Хемус"), тел. 0896718303, 0899827060.