Форумът "Еврото, българите и бизнеса" събра на една маса водещи компании от различни сектори, институции, банки, инвестиционни мениджъри и експерти, които споделиха опит и направиха прогнози за бъдещето на страната ни в еврозоната и всички предизвикателства, свързани с него.

Еврото, българите и бизнеса: Какво е бъдещето на България в еврозоната?

Живеем в глобализиран, но все по-затварящ се свят, каза изпълнителният директор на Дарик радио Христо Христов, който откри форума в Planet Schwarz Tech Theater. По думите му предстоят доста несигурни и турбулентни времена за Европа и света и как ще се отрази това на страната ни, е смисълът на дискусията, организирана от Darik business review

“У нас бушуват всякакви конфликти. Виждате какво се случва в Европа с последните резултати от изборите. Започва да има все повече движение към радикалното дясно. Предстоят едни доста несигурни и турбулентни времена. Как ще се отрази това на малка България — това е смисълът на тази дискусия и част от въпросите, които всички ние трябва да си задаваме и да видим как можем да реагираме в ситуация, в която глобалните сили са насочили погледа си към този регион. Самата Европа не е в много цветуща ситуация в момента, тъй като икономиката на Германия среща известни трудности, но виждаме първите положителни знаци. Така че нищо не е статично, всичко се движи бързо. Видяхме на последните резултати от изборите, че никому неизвестна партия се появи и влезе в парламента. Призивът ми към вас е — не пропускайте дребния шрифт. Не пропускайте малки, на пръв поглед, новини, които не попадат в мейнстрима на медиите. Бъдете особено бдителни за това какви са процесите в Европа, защото човек трябва да разбира от глобализация и геополитика, за да знае накъде да насочи капитала си”, заяви Христо Христов. 

Еврото, българите и бизнеса: Какво е бъдещето на България в еврозоната?

В дискусията “България в еврозоната - какво се променя за бизнеса” взе участие заместник-председателят и главен финансов директор на Българска стопанска камара (БСК) Станислав Попдончев. Той заяви,ч е бизнесът е наясно с ползата от приемане на еврото и членството в еврозоната и е готов да предприеме необходимите действия, за да приведе дейността си в съответствие с новата валута. Попдончев обърна внимание на политическото говорене по темата. 

“Политическото говорене е много важно в този процес за членството ни в еврозоната. Не толкова готовността на бизнеса дали може да приеме еврото, а доколко политиците ни приемат това като задача. В понеделник в предаване на националните медии участва представител на новата политическа сила (бел ред. “Величие”), която ще бъде представена в парламента, който заяви, че те не подкрепят влизането в еврозоната и приемането на еврото, тъй като това ще доведе до невъзможност на българското правителство да емитира дълг без дискреция на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това е напълно невярно”, посочи заместник-председателят на БСК. 

Попдончев обърна внимание, че държави, които са влезли в еврозоната, обикновено емитират дълг на много по-ниски цени и имат защитата на самата ЕЦБ, че дори, когато емисията не е много атрактивна за инвеститорите, банката ще поеме част от дълга.

“Няма нищо лошо да има хора, които са против членството на България в еврозоната, но е хубаво това да се опира на факти”, подчерта заместник-председателят на БСК.  

“Еврото, българите и бизнеса” се провежда с подкрепата на ARCO REAL ESTATE България, Булстрад Виена Иншурънс груп, TBI Bank, Belayer, Карол Капитал Мениджмънт, Trusty и Мати-Ди. Цялата информация за събитието, следете на сайта Darik business review