Тъй като отглеждането на оранжерийни култури в Европа е намаляло поради разрастващата се енергийна криза, веригите супермаркети на континента се обръщат към производителите в южната провинция Анталия, за да си осигурят хранителни доставки.

Спадът в еврозоната се задълбочава, засилват се опасенията от рецесия

Производството в Европа е спаднало с 30-40%, затова те търсят решение и Турция се оказва най-важната страна, която може да им помогне да преодолеят проблемите, заяви Умит Мирза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (BAIB).

"Още миналата година много производители спряха производството в оранжериите заради високите цени на природния газ, което даде тласък на вноса от Турция. Те си мислеха, че проблемите могат да бъдат решени, но това не се случи. Сега големите европейски супермаркети водят преговори в Анталия", каза той, цитиран от „Хюриет“.

Швеция затваря църквите и сауните, за да пести енергия

Енергийната криза засегна производството на пресни плодове и зеленчуци, особено на домати, в Европа, което накара веригите супермаркети да търсят нови доставчици преди трудните зимни месеци. Европа търси не само пресни плодове и зеленчуци, но и всички видове хранителни продукти, добави Чавушоглу. Според него метеорологичните условия, свързани с изменението на климата, могат да повлияят на производството в Турция. "Но очакваме както производството, така и износът да се увеличат."

Макрон призова света да окаже максимален натиск върху Путин

Тази зима туристическата активност ще бъде силна, което означава по-голямо потребление на храни, каза Чавушоглу, като отбеляза, че селскостопанският сектор ще насочи част от продуктите си към хотелите.

Според Кюнейт Доган, собственик на фирма и член на стоковата борса в Анталия, много европейски доставчици подписват споразумения с големи оранжерии в Анталия.

Обикновено митата в Европа се увеличават между януари и април, когато нивото на производство е ниско, но миналата година това не се случи, отбеляза той. "Ако те направят същото и не увеличат митата, това ще има положително въздействие", допълни Доган.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм