Президентът на Франция Еманюел Макрон призова днес света да засили натиска върху Владимир Путин, след като руският лидер призова резервисти за войната в Украйна.

Над 100 човека бяха задържани при протести в Русия срещу мобилизацията

В кулоарите на Общото събрание на ООН, където отекнаха осъдителни думи за инвазията на Москва, френският лидер заяви, че Западът трябва да използва "всички средства", с които разполага, за да накара Путин да промени курса си.

"Дълбоко съжалявам за избора на президента Путин да въвлече страната си, особено младежите, във войната", каза Макрон пред репортери в Ню Йорк.

Байдън: С нападението срещу Украйна Русия наруши безсрамно основните принципи на Устава на ООН

Решенията на Путин само ще "послужат за по-нататъшната изолация на Русия" и международната общност трябва да "окаже максимален натиск върху президента Путин да спре тази война, която вече няма никакъв смисъл", каза той.

Макрон приветства и изявленията на азиатските сили Китай и Индия, които призоваха за прекратяване на огъня в Украйна.

Политолог: Реална е опасността Путин да прибегне до оръжия за масово унищожение

"И така, Русия е все по-изолирана и се впуска във война, която само тя иска и която е незаконна и нелегитимна".

Макрон говори, след като беше домакин на среща с лидери от Африка, Близкия изток и международни организации за справяне с нарастващата продоволствена криза, причинена от войната в Украйна.

Зеленски: Не вярвам Русия да използва ядрено оръжие

Той се срещна и с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, за да обсъдят ситуацията в украинските атомни електроцентрали.

Според френски официални лица по-късно днес Макрон ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм