Спасителите евакуираха днес още хора от близките села след изригването на индонезийския вулкан Семеру. Официалните лица предупредиха за опасност от охлаждащата се лава въпреки по-слабата активност на вулкана, съобщават от БГНЕС.

Повече от 2400 селяни вече са напуснали домовете си и са се подслонили в 11 евакуационни центъра, след като най-високата планина на главния остров Ява изригна рано сутринта в неделя.

Изригна вулканът Семеру в Индонезия (видео)

"Военните, полицията, местните служби за борба с бедствията и служителите в селата продължават да евакуират хората в Курах Кобокан, където може да се придвижи облакът от гореща пепел и студена лава", заяви пред местната телевизия Абдул Мухари, говорител на индонезийската агенция за намаляване на последствията от бедствия.

"Досега общият брой на евакуираните е 2489 души."

Длъжностните лица обявиха извънредно положение за следващите две седмици и властите раздават безплатно маски за предпазване от пепелта във въздуха, като същевременно създават обществени кухни за евакуираните.

Силно земетресение в Индонезия

В понеделник сутринта десетки евакуирани в окръг Лумаджанг, където се намира Семеру, се отправиха обратно към покритите си с пепел домове, за да вземат някои от вещите си, преди да се върнат в приютите, съобщи АФП.

Някои от тях пасели добитък, а други носели уреди като телевизори и хладилници, докато вулканът изхвърлял пепел.

Мухари заяви, че визуалното наблюдение на Семеру в понеделник сутринта е показало по-слаба вулканична активност, но предупреди за потенциална опасност от потоци лава, които са се охладили след проливните дъждове.

"Това, за което се притесняваме, са икономическите дейности като добива на пясък. Искаме да сме сигурни, че по траекторията на движение на облака гореща пепел и студената лава не се извършват никакви дейности", каза той.

Най-големият вулкан в света изригна за първи път от десетилетия (видео)

Нивото на тревога, показващ опасността от вулкана, беше повишено в неделя от правителството до най-високото си ниво. Преди това то беше на второто най-високо ниво след голямото изригване през декември миналата година.

При миналогодишното изригване загинаха 51 души и бяха повредени над 5000 къщи, а близо 10 000 души бяха принудени да потърсят убежище.

Много от жертвите на това бедствие бяха работници, които добиваха пясък по склоновете на вулкана.

Максимално ниво на заплаха в Япония заради изригнал вулкан

Индонезия се намира на тихоокеанския "огнен пръстен", където срещата на континенталните плочи предизвиква значителна вулканична и сеизмична активност. На архипелага в Югоизточна Азия има близо 130 активни вулкана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм