Земетресение с магнитуд 5,7 удари главния индонезийски остров Ява в събота, съобщи Геоложкият институт на САЩ. Това се случва по-малко от две седмици след друго земетресение в същата провинция, което погуби над 320 души.

Индонезийската метеорологична агенция даде по-висок магнитуд от 6,4 за земетресението, което разтърси и сгради в столицата Джакарта, според журналист от AFP. Епицентърът се е намирал на 18 километра югоизточно от град Банджар в Западна Ява. Дълбочината му е 112 км.

Свлачище „погълна“ магистрала в Бразилия и взе жертви (видео и снимки)

Няма съобщения за жертви или големи щети, няма и опасност от цунами. Трусът е причинил разклащане на сгради и в град Гарут в Западна Ява, властите предупредиха жителите близо до епицентъра да се пазят от потенциални вторични трусове.

Индонезия е подложена на честа сеизмична и вулканична активност, защото се намира в тихоокеанския „огнен пръстен“, където се сблъскват тектонични плочи. Миналия месец плитък трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари град Сианджур в Западна Ява, тогава загинаха 331 души, хиляди бяха ранени, а други десетки хиляди останаха без дом, включително заради свлачищата, предизвикани от природното бедствие.

Земетресение разлюля Атина

Много от загиналите бяха открити затрупани под развалините в дните след земетресението. Съобщаваше се само за няколко успешни спасителни операции, включително за спасяването на 6-годишно момче, което бе окачествено като „чудо“ от служителите на спешната помощ.

Пред януари 2021 година земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер разтърси остров Сулавеси и погуби над 100 души, а хиляди останаха без дом. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм