На японския остров Кюшу изригна вулканът Сакураджима, регионът повиши нивото на опасност до максимум - пето, според Японската метеорологична агенция, предаде БГНЕС.

Според агенцията изригването е регистрирано в 20:05 местно време, стълб от пепел и дим се е издигнал на височина 2,5 километра. Според метеоролозите има риск големи вулканични камъни да паднат в радиус от 3 километра от кратера, където се намират два района на град Кагошима. Поради тази причина в града е обявено максимално пето ниво на опасност, което предполага евакуация.

Един от най-активните вулкани в Япония изригна отново (видео)

Премиерът Фумио Кишида нареди да бъдат взети меки за събиране и анализ на информация, както и за защита на хората след изригване на вулкан.

"Бяха инструктирани да се действа в три посоки: незабавно събиране на данни за възможни щети, предприемане на всички необходими мерки със съдействието на местните администрации за евакуация на жители и алпинисти и предотвратяване на щети, както и засилване на наблюдението на вулканичната активност и предоставяне на навременна информация на местните жители", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм