Регионален исторически музей – Кюстендил представя нова етнографска изложба на тема „В света на митологията и демонологията” с автор ас. д-р Веска Спасова.

Чрез своите експонати и митологични персонажи тя разказва за страховития свят от „тъмната половина” на човешкия живот – демонологията, от който „надничат” странни, мистични създания на човешкото въображение като самодиви, змейове, хали, караконджули, таласъми, орисници, мамници, бродници и пр. Те са сложни, събирателни образи, гранични между сферата на профанното (ежедневното) и отвъдното с магична „сила” и въздействие. Днес те продължават да битуват в българския фолклор, където олицетворяването им е плашещо, нелицеприятно – с едно око, куци, сакати, космати, кривокраки, притежаващи и някои човешки качества.

Старите български традиции и митологични представи са забравени и „осъдени” като суеверия и отживелици, независимо че вярата в пагубното влияние на отрицателната енергия, причинена от „лоши очи”, от завист, злоба, алчност, продължава да живее. Затова и изложбата чрез форми на митичния разказ проследява и вниква в народопсихологията на предците ни, за да ни покаже как да опознаем и преодолеем страховете си. Тя е експонирана е обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с експозиционни тела в рамките на проекта на Регионален исторически музей – Кюстендил „Обновяване на експозиционни пространства за музейни изложби и развиване на музейно образование с иновативни технологии”, финансиран от Министерство на културата в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства с тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии”.