Октомври ни отпусна истинско есенно лято тази година с дълги дни на спокойно, тихо и слънчево време. Има още четири дни, в които да се радваме на хубаво време. След това започва промяна.

Последният октомврийски ден ще ни донесе слънце

В петък над Централното Средиземноморие ще се формира средиземноморски циклон, който в събота, неделя и понеделник ще оказва влияние на времето у нас.

Прогностична карта на влошаването на времето над Балканите в края на седмицата. Pivotal 

В събота и в нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд, във високите части на планините и от сняг. Повече валежи се очакват главно в южните райони на страната, но различните синоптични модели дават и различна прогноза за валежите.

Синоптичната комисия по Дарик

Развитието на времето ще зависи откъде ще премине центърът на циклона, според последните данни той ще преминава през Гърция в посока източните части на Средиземно море. При това положение се очакват повече валежи на юг и запад.

Освен валежите, с влошаванато на времето, и температурите ще се понижават, вятърът от изток ще се усили. Ще се почувстваме в типична есен, с мрачно и облачно време, валежи и неприятен източен вятър.

За съжаление, времето ще се развали точно за почивните дни и главно в неделя ще е неприятно.

Необичайно топло време във Франция и Испания (снимки)

От понеделник започва подобрение и през следващата седмица, в периода 7 - 12 ноември времето ще е стабилно, валежите ще са по-скоро изключение, но температурите вече ще бъдат по-близки до нормата за началото на ноември. Дневните температури, особено по високите западни полета, ще са вече около и под 10 градуса, а с напредването на ноември ще се понижат още малко. Главно след 12 ноември.

Това застудяване ще е сигнал за пускането на централното отопление в големите градове, а и всички, които се отопляват на ток и дърва ще трябва вече по-сериозно да пускат печки, радиатори и климатици.

Ураганът Рослин причини огромни разрушения и взе жертви в Мексико (видео и снимки)

Това влошаване на времето вероятно ще донесе и първия по-сериозен сняг във високите части на планините  - над 2000 метра. Но къде и колко ще вали, колко ще захладнее, ще имаме повече информация към петък, за следващото заседание на Синоптичната комисия.

И в Европа постепенно ще стане по-студено, защото и европейците се радваха на хубаво време в последните поне две седмици. И над Централна и Западна Европа постепенно температурите ще се понижат и ще са под 10 -12 градуса. 

В периода около 10 - 12 ноември също е възможно да видим превалявания от дъжд, показват сердносрочните модели, но времето е твърде далеч за по-точни прогнози.

Над Северна Азия, Аляска, Канада и някои северни части на САЩ зимата е вече в пълен ход. Температурите в Сибир падат до минус 25, минус 30 градуса, а след около 10 дни ще видим температури и до мунис 40 градуса. 

Въпросът е дали този студ, заключен в тези северни, райони ще се опита да нахлуе над Европа или САЩ, което вече може да доведе до по-сериозни зимни условия.

За момента такава перспектива не се вижда, това е успокоително.

Синоптичната комисия ви съветва да внимавате с шофирането, условията ще станат есенни, ще е по-мрачно, след валежи и по-хлъзгаво, спазвайте дистанция и не си гледайте теефоните за щяло и нещяло, особено когато шофирате. Изключително опасно е. Всяко отклоняване на вниманието, дори за секунда, може да доведе до сериозни неприятности. Ако толкова искате да прочетете съобщение или да напишете съобщение, по-добре спрете.

Електромобили масово експлодират след урагана Иън във Флорида (видео и снимки)

През късната есен, когато е мрачно и видимостта е намалена, пътят е мокър и по-хлъзгав, спирачният път на автомобила е по-дълъг и това е предпоставка за неприятности, ако ви се наложи да спрете бързо.

Това ни предстои, но все пак, до края на седмицата все още ни чакат няколко хубави есенни дни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм