Първото есенно захлажадане тази година изпревари с няколко дни настъпването на астрономическата есен, която посрещаме тази седмица. Ще посрещнем есента с по-студено от обичайното време, това е основният извод от заседанието на Синоптичната комисия.

Очакват се по-ниски от обичайните температури, картата показва ситуацията в петък. На места с до 8 градуса по-ниски температури от средните за този период   /ClimateReanalayzer

До петък, включително, над страната ще се пренася по-хладен въздух, облачността ще бъде променлива в отделните дни и значителна, на места ще превалява предимно слаб дъжд, но ще има и слънчеви периоди. Разнообразно, но хладно време ни чака в следващите няколко дни.

Десетки ранени при тайфуна „Нанмадол“ в Япония

Максималните температури по високите западни полета ще са около 14 - 16 градуса до петък, а в южните райони на страната с няколко градуса по-високи. Сутрешните температури също вече са доста по-ниски, типично есенни.

От събота обаче ни очаква промяна - температурите ще започнат да се повишават, а ще имаме и много слънчеви часове. Така че идващата събота и неделя ни чака хубаво време, показват синоптичните модели. Следващата седмица ще е по-топла, но също разнообразна откъм слънце и облаци.

„Апокалиптични сцени“: Десет души загинаха при силни бури в Италия

Над Западното Средиземноморие ще се формира циклон, който ще окаже влияние и над страната, като ние ще попаднем в неговата топла част и над Балканите ще се пренася по-топъл въздух от югозапад и това ще повиши дневните температури до обичайните за септември.

В по-далечна перспектива се очаква и в деня на изборите времето да е хубаво, но такава е тенденцията в момента, има обаче достатъчно време и това да се промени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм