Диамантите може и да са вечни, но не и когато става дума за внос от Русия в Европейския съюз. Русия е най-големият производител на необработени диаманти. Европейската комисия предложи да се разшири обхватът на поредицата от санкции, наложени на Русия след пълномащабното й нахлуване в Украйна, като се включат и диамантите, съобщава Би Би Си.

Този ход е част от дванадесетия кръг от мерки на ЕС срещу Москва, които трябва да влязат в сила през януари. Той е свързан с Г-7, която също обсъжда забрана.

От 2022 г. насам санкциите на ЕС обхващат руските въглища, газ, злато, водка и дори хайвер.

Но диамантите, добивани в североизточната част на Русия, все още се използват в годежни пръстени, колиета и обеци по целия свят.

Досега ЕС избягваше забраната, главно защото Белгия искаше да защити град Антверпен: световната столица на диамантите.

Фламандскоезичният пристанищен град е диамантен център още от XV век. Повече от 80% от всички необработени диаманти, добити по света, се търгуват тук, а преди войната всеки четвърти от тях идва от Русия.

Калдъръмените улички на диамантения квартал на Антверпен са осеяни с магазини, чиито витрини са пълни с блестящи бижута. На площ от около една квадратна миля навсякъде има охранителни камери.

"Русия беше много голям бизнес за Антверпен: да прехвърлиш целия си бизнес към нов доставчик ти създава много главоболия", казва Тиери Тугендхафт, който е търговец на диаманти повече от 30 години.

"Вносът на неруски диаманти ще бъде скъп, защото всички ще търсят едни и същи доставчици."

Това означава, че те ще станат по-скъпи и за средния потребител.

Повече от 90 % от руските диаманти се произвеждат от една-единствена компания, наречена "Алроса", която в по-голямата си част е собственост на руски държавни структури.

През април миналата година САЩ забраниха вноса на необработени диаманти от Русия и наложиха санкции на "Алроса".

През първата половина на 2023 г. Alrosa генерира приходи в размер на 1,9 млрд. долара (1,7 млрд. паунда).

"Съществува пряка връзка между купуването на руски диаманти и финансирането на войната в Украйна", казва Филип Рейниерс, директор на IPIS - изследователски институт със седалище в Антверпен.

"Руските диаманти трябва да се разглеждат като конфликтни диаманти."

Известни още като кървави диаманти, конфликтните диаманти са скъпоценни камъни, продавани за финансиране на войни.

Продължаващата война означава, че Русия се нуждае от пари в брой.

"Русия отчаяно се нуждае от пари, за да финансира войната си, и затова руските диаманти стават все по-евтини", казва Тобиас Корминд, управляващ директор на 77 Diamonds - един от най-големите онлайн бижутери на диаманти в Европа.

Той спира да внася руски скъпоценни камъни в рамките на няколко седмици след инвазията в Украйна, което води до по-високи разходи за бизнеса му, и смята, че останалата част от индустрията е трябвало да заеме по-твърда позиция.

"Тъй като е по-евтино да се купува от Русия, мнозина си затварят очите и не съобщават, че се снабдяват с камъни от Алроса", казва той.

Тъй като е много трудно да се разбере със сигурност откъде идва даден диамант, забраната е много трудна за прилагане.

"За разлика от други продукти, като кафе, чай или шоколад, търговията с диаманти никога не е била прозрачна", казва Филип Рейниерс от IPIS. "Диамантът не пътува със сертификат за произход, пратките с диаманти често са смесени... така че е много трудно да се разбере източникът."

Диамантите могат да сменят собственика си от 20 до 30 пъти между мината и пазара. Тази липса на проследимост е причината, поради която търговията е толкова привлекателна за престъпна дейност и поради която критиците твърдят, че забраната на ЕС е погрешна.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм