Европейската комисия прие предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Акт за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки за 2022–2024 г. Както бе обявено в Съвместното съобщение за недостига на инвестиции в отбраната през май, Комисията изпълнява ангажимента си да създаде краткосрочен инструмент на ЕС за укрепване на европейските промишлени мощности в областта на отбраната чрез съвместни обществени поръчки от държавите членки. 

МС: ЕК ни казва, че безотчетността на главния прокурор предизвиква тревога

Предназначението на инструмента, създаван по искане на Европейския съвет, е удовлетворяване на най-неотложните и критично значими потребности от изделия на отбранителната промишленост вследствие на нападението на Русия над Украйна. Комисията предлага да предвиди бюджетни кредити в размер 500 милиона евро за периода от 2022 до 2024 г. С помощта на инструмента държавите членки ще бъдат насърчавани в дух на солидарност да възлагат съвместно обществени поръчки и ще се улесни достъпът на всички държави членки до спешно необходимите изделия на отбранителната промишленост.

ЕК отделя близо 3 милиона евро за украинските ученици в ЕС

По този начин ще се предотвратява конкуренцията между държавите членки за едни и същи изделия и ще се способства за икономия на разходи. Посредством инструмента ще бъде повишена оперативната съвместимост, а европейската отбранителна технологична и промишлена база ще може по-добре да се приспособи и да повиши производствените си мощности, за да осигурява необходимите изделия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм