Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските пожари включват изпращането на стотици пожарникари в най-уязвимите държави членки, както и създаването на самолетен парк за гасене на пожари. Това съобщи гръцкото издание "Катимерини".

По-конкретно, 556 пожарникари от 12 държави ще бъдат стратегически разположени на ключови места в Европа това лято, като Франция, Гърция, Португалия и Испания, в готовност да помогнат на местните противопожарни служби в борбата с огнената стихия, която всяко лято нанася щети и дори взима жертви. 

Освен това за това лято ЕС е събрал специален самолетен парк за борба с пожарите rescEU, който се състои от 28 самолета и четири хеликоптера, разположени в десет държави-членки. 

Гърция ще предостави четири средни самолета-амфибии, два леки самолета и един хеликоптер за флота rescEU. 

Комисията също така отпусна общо 600 млн. евро за финансиране на бъдещото придобиване на 12 нови противопожарни самолета, които ще бъдат разпределени между шест държави - членки на ЕС. Планира се и закупуването на няколко хеликоптера за подсилване на въздушния противопожарен флот на ЕС.