Епископска базилика на Филипопол и Късноантичната сграда „Ирини” са включени в 100-те национални туристически обекта на България. Решението е взето по време на заседание на Националното движение „Опознай България“, на което са присъствали министърът на културата Кръстьо Кръстев и представители на Министерствата на образованието и науката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на Изпълнителната агенция по горите на и Светия синод на Българската православна църква.

Епископската базилика е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България и един от най-големите на Балканския полуостров. Базиликата е с впечатляваща архитектура. Мозайките в нея от Римската епоха във Филипопол зашеметяват с великолепието си и богатството си. Те са истински шедьовър на късно-античното изкуство. 

Базиликата е уникална със своя мащаб, с архитектурното си решение и декорация, нареждайки се сред най-представителните раннохристиянски обекти в тази част на Балканите. Неслучайно тя е включена в листата за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Още в началото на новата ера там е имало храм на култа към императора. По-късно се издига раннохристиянска църква, в която днес личат останките от два слоя живописни мозайки.

Мозайките са внушителни. Голяма част от тях са с образите на над 150 птици. Реставрацията отнема дългите 6 години.

Късноантичната къща „Ирини“ се намира в Археологическия подлез в Пловдив. Тя също притежава уникални мозайки.