Свещениции и епархийски избиратели се събраха днес пред сградата на митрополията в Сливен, за да внесат протестно писмо, с което се обявяват  против решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит.

Те не успяха са входират писмото в канцеларията на митрополията, защото, по думите им, тя е заключена, а за служителите днешния ден е почивен.


Протестиращите заявиха, че ще продължат да се събират, докато митрополитите не преразгледат своето решение.

Отец Севастиян Йорданов от храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас обяви, че събралите се настояват за отговор от страна на Светия синод на няколко въпроса, свързани с решенията за касиране на избора  и с новата наредба на Синода за избир на  митрополити.

Чуйте в аудиото..

Епархийският избирател  Димитър Загоров обяви, че протесното писмо, ще бъде внесено и до министъра на правосъдието Атанас Славов, както и в Комисията по правата на човека към Народното събрание.

Чуйте в аудиото..

От своя страна отец Евгений Янакиев от сливенския храм "Св. Димитър"  застана срещу протестиращите, като заяви, че там са хора, които са свързани с бившите служби, а голяма част от тях искат да запазят статуквото. 
Той обяви, че  изборът на митрополит трябва са се извършва от Светия синод,

Чуйте в аудиото.