Вмомента ситуацията е спокойна, а нивата на събираемост на кредитите са изключително добри и са близо до тези отпреди кризата, свързана с COVID-19.

Хората и фирмите успяват да погасяват задълженията си и дори сме свидетели на продължаващ кредитен бум. Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио Райна Миткова-Тодорова, управител на ЕОС България.

"Основният въпрос е накъде ще се движи икономиката и най-вече какво отражение ще има това върху доходите. Безработицата засега е на рекордно ниски нива, а ръстът на заплатите е с около 20% годишно, което дава сериозен оптимизъм", заяви тя.

Никола Янков: С отказа си от еврозоната, България сама се поставя в изолация

По думите ѝ, в момента работодателите са притиснати "до стената" от липсата на кадри и не само че не освобождават специалисти, но и правят всичко възможно равнищата на възнагражденията да "догонват" инфлацията. 

"Според мен в момента има много голяма разлика със ситуацията от 2008 г. Финансовата система в момента е много добре подготвена и изключително ликвидна.

Депозитите са ниво от близо 100 милиарда лева, буферите в БНБ са достатъчно високи, а и самите банки помнят уроците от финансовата криза. А и българската икономика, като цяло, е в по-добра позиция, отколокото беше тогава", коментира Райна Миткова-Тодорова.

Тя каза още, че повишаването на лихвените проценти е съвсем нормално и очаквано, тъй като те дълго време бяха на рекордно ниски нива. А в България те дори и в момента са по-ниски, отколкото в много други страни от Европа и региона. 

Полина Стойкова: Моментът е подходящ за продажба на жилище

"Дори лихвите в даден момент да тръгнат нагоре, това ще се случи първо за новите клиенти, докато за съществуващите шоковете няма да са толкова големи", прогнозира управителят на ЕОС България. 

По думите ѝ, лихвите по съществуващите кредити едва ли ще започнат да се повишават значително преди средата на следващата година. 

По отношение на междуфирмената задлъжнялост, Райна Миткова-Тодорова коментира, че официална статистика за нея няма, но има отделни проучвания, които показват, че има известно забавяне на плащанията между фирмите и това е тенденция, която се наблюдава в цяла Европа тази година, включително и заради войната в Украйна.  

"Любопитното обаче е, че бизнесът в България е по-оптимистично настроен, отколкото в други държави. Другата важна статистика, освен събираемостта на междуфирмените кредити, е свързана със сроковете за отложено плащане, които компаниите отпускат.

За какво да внимаваме, когато пазаруваме по празниците?

Той достига до около два месеца, което говори за една толерантност и желание от страна на бизнеса да подпомогне партньорите си", заяви още управителят на ЕОС България. 

На въпрос колко тежка може да е предстоящата рецесия, тя отговори, че отговорът зависи от това доколко сме подготвени. Много компании и потребители виждат в кризата възможност, като обикновено в подобни ситуации важи поговорката "кешът е цар".

Това означава, че в по-добра позиция са потребителите и компаниите, които разполагат с достатъчно големи финансови "буфери" в случай на непредвидени обстоятелства. 

"Добра практика е да сме подготвени за осигуряването на разходите за няколко месеца напред, което важи както за бизнеса, така и за домакинствата", заяви Райна Миткова-Тодорова.

Тя посъветва потребителите, които имат затруднения или притеснения с изплащането на задълженията си, да се обърнат първо към своя кредитор. Защото за него най-важно е да получи парите си и в повечето случаи е склонен на компромис и намиране на начин това да се случи. 

Преслав Китипов: Финансовото образование трябва да започва още в училище

По отношение на Закона за личния фалит, който беше внесен за обсъждане в Народното събрание, Райна Миткова-Тодорова припомни, че България е единствената европейска държава, която все още не разполага с такъв и е крайно време той да бъде финализиран.

"Добре е да има механизъм за хорат, които са в крайна невъзможност да покриват задълженията си. Но той не трябва да се разглежда като "панацея". По света физическият фалит е най-крайната мярка и тя е с толкова тежки последствия за индивида, че се използва наистина само в краен случай.

Добре е да има такъв механизъм, но апелът ни към политиците е това да бъде една разумна рамка, съобразена с добрите европейски примери и с българския манталитет", каза още тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм