Морската градина във Варна посреща 11-тото издание на европейската Нощ на литературата в 11 от своите емблематични открити пространства. Днес от 18.00 до 21.00 ч. на всеки 30 минути паралелно във всеки от живописните читателски кътове, представящи по един нов европейски текст, известни личности и общественици ще четат избран откъс от него.

Сред кътовете са Обсерваторията, Морското казино, Радио Варна, Сцена „Раковина“, Зона „Екзотика“ с нейните впечатляващи алое растения, новата Лятна читалня до Кривото дърво, Детският кът, Пантеонът и Розариумът до зоологическата градина.

Програмата ще срещне публиката с кратки откъси от нови и наскоро преведени знакови литературни творби от Великобритания, Дания, Норвегия, Полша, Северна Македония, Чехия, Швеция, както и отличен с Награда за литература на Европейския съюз роман от България.

Традиционно за изданието във Варна е присъствието на живо на български писател, като в Европейската година на младите хора с дебютната си книга гостува младата поетеса Преслава Виденова, израснала във Варна. Четенето с нея, което също ще започва на всеки 30 мин. ще прелее в акустичен концерт с начало 21:00 ч. с гост известния млад музикант и текстописец ТИНО на Рибарския плаж във Варна.

Всички събития се провеждат на открито при вход свободен.

Организатори на Нощ на литературата във Варна за поредна година са Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, съвместно с Младежка фондация „Аморфа“.