Над 30 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в Русенския консултативен център за безплатна консултация и съдействие на хора от уязвими групи. Центърът, който съществува от октомври 2022 г., обхваща територията на всички общини от областта. В региона действа и мобилен екип, който се среща с пострадалите, за да им съдейства по всякакъв начин. През изминалата година от услугата са се възползвали над 200 души от региона. Това казаха в ефира на Дарик Деана Димова от Сдружение „Център Динамика“ и експертът Йордан Борисов. Заедно с Клуб “Отворено общество” - Русе и Областната администрация експертите осъществяват информационна кампания сред уюзвите групи и работят с претърпелите насилие. В рамките на проекта „Партньорство с кауза“, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., са проведени обучения на над 640 души от областта -  представители на местната и държавната власт, учениците в региона, както и ромската общност. Близо 40% от участниците в информационните срещи по Закона за защита от домашното насилие са били подрастващи. Става дума за 240 ученици от Русенско, пред които е била представена информация на достъпен език как да разпознават и действат в случаи на домашно насилие. Същевременно повече от 166 жени от ромски произход са участвали в обученията. Над 270 експерти от различни институции, полиция и социални работници също са се включили в дискусиите.

Активната информационна кампания за защита от всички форми на домашно насилие е необходима най-вече в малките населени места, казват експертите. Там все още преобладаващата част от хората се срамуват да говорят по темата за домашно насилие. Често свидетелите на домашно насилие се притесняват да говорят открито по проблема, за да нямат после самите те проблеми и да се превърнат и те в жертва.

Делата, образувани по реда на Закона за защита от домашно насилие, бележат ръст от началото на тази година, отчитат от Районния съд в Русе. Техният брой е 18, докато за същия период през 2023 г. той е бил 12. За цялата изминала година делата за домашно насилие, заведени в Районния съд в града са били 106. 

Цялото интервю с Деана Димова и Йордан Борисов чуйте в прикачения файл: