"Основният проблем във връзка с дървата за огрев е традицията на българина да се снабдява тогава, когато стане студено."

Това каза Дамян Дамянов, директор на югозападното Държавно предприятие пред Временната парламентарна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев. Вторият проблем, според него, са списъците, които се изготвят. По думите му, към момента проблем със снабдяването няма. 

Необходимо е да се изясни, кои хора трябва да имат право да получат дърва като задължително подсигуряване от страна на държавните предприятия, уточни Дамян Дамянов.

По думите му държавните предприятия нямат камиони, с които да транспортират дървата и когато това се възложи на частни фирми, цената скача почти двойно. Друг проблем е законовото изискване, че всеки, който добива дърва, трябва да има удостоверение за работа с бензинов моторен трион. Към момента проблем със снабдяването няма, каза още директорът на югозападното Държавно предприятие. Осигуряването на дърва за огрев е със 75% повече от 2021-ва, а до края на годината очаква да достигне до 90 на сто повече.