Европейската комисия води разговори с българското правителство заради опасения, че от страната ни могат да бъдат изнасяни рафинирани продукти на „Лукойл“.

Това казаха в отговор на запитване на Клуб Z източници от Комисията.

„Лукойл“ прехвърля цялата си икономическа дейност в България

„Такива спекулации засега има предимно във вашите медии. Чухме и някои официални изявления. Нашата практика в такива случаи е да се свържем със съответната страна. Искаме да чуем българската страна и какви са точно нейните намерения, както и тя да чуе нас“, добавиха те.

Това, което имат предвид, са публикации, според които служебното правителство иска да позволи на „Лукойл“ да изнася рафинираните си продукти. Властите в София твърдят, че това е разрешено, защото страната ни се ползва с двегодишна дерогация от забраната за внос на руски петрол по море, влизаща в сила на 5 декември.

ПП с мерки за по-евтини цени на горивата

От „Берлемон“ обаче отказаха да съобщят за съдържанието на разговорите. А само изтъкнаха, че не може да се каже, че инициативата за тях е на някоя от двете страни. И допълниха, че на този етап разговорите са конструктивни.

По-рано днес говорителят на ЕК Даниел Фери отговори на журналистически въпрос, че Брюксел не е променил становището си по въпроса как България може да прилага получената дерогация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм