Русия разглежда възможността Египет да плаща за доставки на зърно в рубли, съобщи онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", позовавайки се на изявление на вицепремиера на Руската федерация Виктория Абрамченко. По думите й Турция вече е закупила руска пшеница срещу рубли и сега се търси начин разплащане в рубли и с египетската страна. 

Гечев: Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция

Преди дни Руската централна банка (Банк России) добави египетската лира към списъка си на чуждестранни валути. Други валути с официален курс спрямо рублата към момента са дирхамът на Обединените арабски емирства (ОАЕ), тайландският бат и индонезийската рупия.

Световните цени на храните с исторически максимум през 2022 г.

Неотдавна на египетското пристанище Дамиета пристигна товар от 42 000 тона пшеница от Русия. Пратката беше транспортирана с кораба "Оксана 5" под панамски флаг. 

Египет е на първо място сред вносителите на руска пшеница през януари 2023 година, според публикация на уебсайта "Иджипт индипендънт". Общо 191 000 тона са изпратени към северноафриканската държава. За сравнение, през същия месец миналата година Египет е внесъл от Русия 103 000 тона от стратегическата култура. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм