Кралица Елизабет II управлява в продължение на 70 години - от 1953 до 2022 г. Тя беше и единствената жена член на кралското семейство, която влезе във въоръжените сили и служи във Втората световна война и най-известният собственик на породата корги.

Присъединете се към нас на едно пътуване назад в историята, за да откриете интересни факти за нея, които може би не знаете, в класация на The Insider.

Кралица Елизабет никога не е ходила на училище

Това обаче не означава, че тя е необразована. Елизабет (детски прякор: "Лилибет") е обучавана от частни учители вкъщи. Същото се отнася и за по-малката ѝ сестра, принцеса Маргарет.

Всъщност тя е роднина на мъжа, за когото се е омъжила

Технически Елизабет и съпругът ѝ Филип са трети братовчеди. Елизабет е роднина на кралица Виктория по линия на баща си, а Филип е роднина на кралица Виктория по линия на майка си. 

Филип е роден в кралските семейства на Гърция и Дания, но се отказва от първоначалните си титли, когато се жени за Елизабет. Те са женени в продължение на 73 години преди смъртта му на 9 април 2021 г.

Тя притежаваше всички лебеди и делфини, които плуват във водите на Обединеното кралство

Според официалния уебсайт на кралското семейство още през XII век британската монархия претендира за "всички неми лебеди" в страната. По онова време птиците са били считани за деликатес. 

Днес кралицата не яде тези лебеди, но технически все още ги притежава. Освен това, благодарение на статута от 1324 г., кралицата може да претендира за собственост върху всички "кралски риби" - това означава всички делфини и китове, които живеят във водите около Обединеното кралство.

Тя празнуваше рождения си ден два пъти годишно

Истинският рожден ден на кралицата е на 21 април, но страната празнува официално едва на 11 юни.

Монарсите, които имат рождени дни през по-студените месеци, обикновено насрочват допълнителен официален рожден ден, когато времето е по-благоприятно за парад. Елизабет има такъв парад всеки юни, наречен Trooping the Colour.

През живота си е притежавала повече от 30 коргита

Бащата на Елизабет донася у дома първото корги на кралското семейство през 1933 г., а на 18-ия си рожден ден Елизабет получава собствено корги на име Сюзън, съобщава Associated Press. Много от следващите коргита произлизат директно от Сюзън. 

Тя въвежда и изцяло нова порода кучета "кралски корги" - кръстоска между корги и дакел.

Кралиците не са длъжни да плащат данъци, но Елизабет го правише доброволно

Владетелят не е задължен да плаща данъци върху доходите или капиталовите печалби, но според уебсайта на кралското семейство Елизабет го прави доброволно от 1993 г.

Доскоро е пиела чаша шампанско всяка вечер преди лягане

Според "Индипендънт" Маргарет Роудс, братовчедка на кралицата, веднъж е казала, че кралицата спазва строг режим за консумация на алкохол. Според сведенията тя приемала "джин и дюбоне преди обяд, с резенче лимон и много лед", вино с обяда, а вечер - сухо мартини и чаша шампанско.

Веднъж тя и сестра ѝ се забавляват инкогнито по улиците на Лондон

Елизабет и Маргарет получават разрешение от родителите си да се присъединят към огромните тълпи, празнуващи края на Втората световна война на 8 май 1945 г. Кралицата си спомня за тази вечер като за една от най-запомнящите се в живота ѝ. 

"Спомням си редиците от непознати хора, които свързваха ръце и вървяха по Уайтхол, всички ние просто понесени от вълната на щастието и облекчението", казва тя през 1985 г., според публикация на кралското семейство в Instagram.

Бягството на Елизабет и Маргарет дори е драматизирано във филм, наречен "Кралска нощ навън".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм