Кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за убийство по време на посещението си в САЩ през 1983 г., сочат новопубликувани документи на ФБР, информира Би Би Си.

След смъртта на покойната кралица миналата година Федералното бюро за разследване публикува архив от документи, свързани с пътуванията ѝ до САЩ.

Официално: Кралицата е починала от старост, не от болест

Те показват как ФБР, което е помагало за осигуряване на безопасността на кралицата по време на посещенията й, се е притеснявало от заплахите на ИРА.

Заплахата за убийство е отправена към полицейски служител в Сан Франциско.

Според досието офицер, който често посещавал ирландски пъб в Сан Франциско, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, с когото се запознал в заведението.

Скритият смисъл зад облеклото на Камила за коронацията

Полицаят казал, че мъжът му казал, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум".

Заплахата е отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди посещението на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Калифорния.

"Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или щеше да се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети националния парк Йосемити", се казва в документа.

Светът изпрати кралица Елизабет II в нейния последен път (обзор)

В отговор на заплахата Тайните служби са планирали да "затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи". Не е ясно какви мерки са били предприети в Йосемити, но посещението е продължило. ФБР не публикува подробности за арестите.

Архивът от 102 страници беше качен в хранилището, информационния уебсайт на ФБР, в понеделник след искане по Закона за свобода на информацията, подадено от американски медии.

Много от държавните визити на покойната кралица в САЩ, включително посещението на Западното крайбрежие през 1983 г., се провеждат по време на засиленото напрежение по време на размириците в Северна Ирландия.

Последен поздрав: Крал Чарлз III постави писмо върху ковчега на майка си

През 1976 г. покойната кралица е в Ню Йорк за честванията на двестагодишнината на Америка.

Документите разкриват как е била издадена призовка на пилот за това, че е прелетял с малък самолет над Батери парк с надпис "Англия, махай се от Ирландия".

Документите показват как ФБР е останало бдително към това, което е смятало за реална възможност за заплахи към покойната кралица.

28-годишен мъж е обвинен за инцидент с ковчега на кралицата (видео)

Нейният втори братовчед лорд Маунтбатън е убит при бомбен атентат на ИРА край бреговете на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 г.

Преди личното посещение на кралицата в Кентъки през 1989 г., във вътрешно съобщение на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)".

В него се казва още, че "от Бостън и Ню Йорк се иска да останат нащрек за евентуални заплахи срещу кралица Елизабет II от страна на членове на ИРА и незабавно да предоставят същите на Луисвил" в Кентъки.

Над 110 000 души подкрепят „Ден на кралица Елизабет Втора“

Известно е, че покойната кралица, която е притежавала състезателни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, за да се наслади на конните състезания в щата, включително на Кентъки Дерби.

По време на държавно посещение през 1991 г. покойната кралица трябвало да гледа бейзболен мач на "Балтимор Ориолс" заедно с президента Джордж Буш.

ФБР предупреждава Сикрет сървис, че "ирландски групи" планират протести на стадиона и "ирландска група е резервирала голям брой билети за трибуните" за мача.

Бюрото заяви пред NBC News, че е възможно да съществуват "допълнителни документи" освен тези, публикувани тази седмица, но не определи график за публикуването им.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм