На 27 и 28 септември в Плевен се проведоха заключителните международни събития по Проект „Eвропа – Eдинство, човешко достойнство и солидарност – просто мечта?“, в който Сдружение „Учебна работилница Европа“ е партньор. Проектът се изпълнява по мярка „Мрежа от градове“ на Програма „Европа за гражданите“ и гости на събитието бяха представители от 3 европейски страни – Германия, Румъния и Гърция. Работата по проекта започна през месец октомври 2020г. и приключва през септември 2022г. със заключителните събития в Плевен.

Проектът има за цел да обедини различни поколения и граждани от различни класи и социални среди. С активното участие на гражданите от Атина, Плевен, Люнебург и Тимишоара, той разглежда настоящите предизвикателства пред Европа - популизъм, национализъм и расизъм, но и ценностите на демокрацията - многообразие, човешко достойнство и солидарност.

В рамките на проекта бяха организирани конкурси за есета, стихотворения, фотоколажи, в които участваха млади хора от Плевен, Бургас, Велико Търново, Варна, Нови Искър, Ловеч, Мездра, Сливен, Пловдив, София, Русе, Свиленград, Силистра, Перник, Лом, Кюстендил, с. Стража, Търговищко, с. Ценово, област Русе. Възпитаници на училище „Цветан Спасов” от Плевен участваха масово в раздела за стихотворение и колажи. В работни семинари със съвременници и международни конференции активни граждани от различни поколения обмениха идеи за времето на хунтата, диктатурите и над 30 години европейско „ЕДИНСТВО“.

В края на проекта e изготвена и писмена позиция, адресирана към политици и заинтересовани страни, в която са обобщени изводите от работните срещи и дискусии с гражданите. В изпълнение на дейностите по проекта всички партньори са подпомогнати от Общините  - Люнебург, Тимишоара, Кифисия и Плевен.

На 28 септември, от 10:00 до 12:30 часа в ХГ „Илия Бешков под патронажа на г-н Георг Спартански, кмет на Плевен, се проведе публична дискусия на тема "Единство с Европа и развитие на демократична зрялост". В нея взеха участие активни граждани, общественици, педагози и младежи - ученици от ДФСГ „Интелект“, ПГПЧЕ „Димитър Димов“, ПГТ „Алеко Константинов“ и ПГРТО Плевен, с които Сдружение  „Учебна работилница Европа“ си сътрудничи. Празничното начало на събитието дадоха талантливите деца от Вокална група „Арлекино“ към Читалище „Съгласие 1869“ под ръководството на г-жа Виолета Боянова, които изпълниха специална песен за Плевен и ритмична българска хороводна закачка. Проектът ЕДИНСТВО предлага заедно да се ПЕЕ на международни конференции, затова заключителната дискусия по проекта беше открита с изпълнение на „Одата на радостта“, с включване в пеенето на всички присъстващи.  

След въвеждащи за проекта думи, г-жа Пенка Спасова, председател на УС на Сдружение „Учебна работилница Европа“ даде думата на г-н Георг Спартански, кмет на Плевен, който направи задълбочен анализ на актуалните международни събития в контекста на темата и зададе своите риторични въпроси, свързани с единството и солидарността в Европа.

Г-жа Спасова отбеляза особения акцент на събитието: 28 септември - Международен ден на правото да знам или свободен достъп до информация за всеки гражданин.

Специален гост на дискусията бе Благослав Михайлов, представител на Фондация „Стража“, който представи платформата „Стража“, Платформа за парламентарна прозрачност и гражданско участие. Като своя кауза той определи правенето на данните достъпни и разбираеми за гражданите, така че да могат да взeмат информирани решения и да упражняват контрол върху управлението.

Платформата на Стража функционира от юли 2021 и вече има интерес на граждани и политици към тези първи стъпки за промяна на политическата култура в страната. „Името е вдъхновено от немския проект „Abgeordneten Watch“, което буквално означава нещо като „гледай народните представители“, но друг възможен превод на думата „Watch“ е „стража“ и затова решихме да кръстим проекта така“, обясни на аудиторията г-н Михайлов.

В дискусията се включи и Ванин Нейков, един от членовете на екипа „Околобългарско“, които казват за себе си: „Ние сме активни българи, които работим за създаване на положителна промяна в българското общество“. Проектът „Околобългарско” представлява идея на петима младежи, които целят да покажат механизъм, по който да разрешаваме обществените проблеми в България, както и да предадат посланието, че от обикновения човек зависи много. В името на тази цел младите хора правят едномесечна обиколка на България, по време на която посещават над 60 населени места във всички 28 области на страната, за да се запознаят от първо лице как живеят хората и какви са трудностите, пред които се изправят всекидневно.


В дискусията активно и с много въпроси се включиха и младите хора от плевенските гимназии. Като младши посланици на Европейския парламент, а и като ученици в иновативни училища, присъстващите младежи споделиха своя опит в Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация.

Дискусията предизвика огромен интерес и останаха отворени въпроси, отговорите на които Сдружение „Учебна работилница Европа“ поема като ангажимент да търси и в бъдещите си проекти.